Wolf maaakt meeste slachtoffers onder vee in Drenthe
NOS Nieuws

Wolf bijt in Drenthe zeker 32 dieren dood, hoogste aantal in Nederland

Wolven hebben in september ten minste 32 dieren in Drenthe gedood. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van BIJ12, dat voor de provincies de afhandeling regelt van schade die door wolven is ontstaan.

Daarmee is Drenthe de provincie met het hoogste aantal meldingen van dodelijke aanvallen van wolven in Nederland. BIJ12 registreerde in Friesland in september zes schademeldingen die zijn toe te wijzen aan de wolf, in Brabant vijf en in Limburg een.

Behalve schapen hebben wolven in Drenthe in september ook een kalf, twee koeien en twee pinken gedood. Van twee aanvallen op dieren in de provincie is nog niet duidelijk of die het werk zijn van wolven, schrijft RTV Drenthe.

De meeste dode dieren door een wolvenaanval vielen in de gemeente Midden-Drenthe, daar werden tien dieren doodgebeten. Bij een schapenhouder in Stuifzand werden eind september in één keer acht schapen doodgebeten.

Brandbrief veeartsen

Drentse veeartsen hebben grote zorgen over de vele aanvallen door wolven. Ze vinden de situatie niet langer houdbaar, zo staat in een brandbrief die in handen is van onderzoeksplatform Pointer.

Katrien Verbist is één van de veeartsen die de noodklok luidt. "Het lijkt soms wel oorlogsgeneeskunde", vertelt ze aan Pointer. "Vaak zie je na een wolvenaanval dat een aantal dieren nog leeft, maar die zijn niet altijd meer te redden en dan zou je ze graag zo snel mogelijk willen euthanaseren om onnodig lijden te voorkomen."

Volgens de veeartsen gebeurt het geregeld dat een arts wordt weggestuurd omdat er eerst nog dna-monsters moeten worden afgenomen. Dit gebeurt door BIJ12, een organisatie die in opdracht van de provincies de faunaschade opneemt en afhandelt.

Zwerfwolven

Het aantal meldingen is in Drenthe hoger dan in andere provincies. Mogelijk lopen er in Drenthe veel zwerfwolven, jonge dieren uit Duitsland die op zoek zijn naar een eigen territorium, zeggen wolvendeskundigen tegen persbureau ANP.

De provincie Drenthe gaat er bij het Rijk op aandringen dat 'beheer' van de wolf noodzakelijk is om overlast te beperken. Volgens provinciebestuurder Henk Jumelet (CDA), is er in Drenthe een situatie ontstaan die niet te vergelijken is met die op de Veluwe, meldt de regionale omroep.

Ook het Jeugdjournaal maakte eerder dit jaar een item over de wolf in Nederland:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl