Schaapherders in Drenthe draaien overuren door wolf
Schaapherders in Drenthe draaien overuren sinds de komst van de wolf. Om hun kuddes te beschermen, werken herders soms wel twintig uur per week extra.
Waar de schapen voorheen nog vrij op het veld konden slapen, worden ze nu in de nacht achter een wolf werend raster geplaatst. Dat kost herders zo'n anderhalf uur per dag.
Ook het onderhoud van de rasters blijkt een tijdrovende klus, zegt schaapherder Julie Teunen. "Dan staan alle dieren achter het hek, maar dan doet de stroom het bijvoorbeeld niet", zegt Teunen. "Dan moet je gaan kijken of er ergens een tak ligt op een van de stroomdraden. Het is een vrij groot raster, dus dat kost gewoon veel tijd."
Ook schaapherder Marianne Duinkerken zegt dat haar werk sinds de komst van de wolf lastiger is geworden. "Ik ben nu 21 jaar herder en heb in al die jaren nog nooit zo'n zware periode meegemaakt. Tegenwoordig ben ik van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat op pad", zegt ze tegen RTV Drenthe.
Schaapherder Julie werkt soms 20 uur per week extra om haar schapen veilig te houden:
Albert Kerssies, voorzitter van een samenwerkingsverband tussen tien Drentse schaapkuddes, krijgt ook van andere herders signalen over verhoogde werkdruk. Een mogelijke oplossing zou volgens hem een toelage vanuit de provincie zijn. Met dat geld kunnen extra uren worden gecompenseerd of kan de herder iemand inhuren om de werkdruk te verlagen.
De provincie zegt in een reactie tegen de regionale omroep bekend te zijn met het probleem, maar zegt geen extra geld beschikbaar te kunnen stellen.
Wel kunnen de de herders subsidie aanvragen voor wolfwerende rasters. Schade door wolven wordt al door de provincie vergoed. Staatsbosbeheer wil het probleem opnieuw aankaarten bij de provincie.