Kok stunt en is eerste Nederlandse wereldkampioene op 500 meter ooit

Kok stunt en is eerste Nederlandse wereldkampioene op 500 meter ooit

Femke Kok is als eerste Nederlandse schaatsster ooit wereldkampioene op de 500 meter geworden. Ze zette bij de WK afstanden in Heerenveen met 37,28 de snelste tijd neer.

Kok was niet de enige Nederlandse op het podium. Het brons was voor Jutta Leerdam, die 37,54 had neergezet. De Oostenrijkse Vanessa Herzog pakte het zilver.

Pieken op het juiste moment

De 22-jarige Kok stond dit seizoen nog geen enkele keer op het wereldbekerpodium, maar piekte op het juiste moment. Ze zette in een kolkend Thialf een vlekkeloze race neer.

Kim Min-sun gold als topfavoriet voor de wereldtitel. Ze had dit seizoen vijf van de zes wereldbekerwedstrijden gewonnen en was een keer als tweede geëindigd.

"Je werkt een heel seizoen heel hard en elke keer komt het er niet uit", keek Kok terug, nadat ze wereldkampioen was geworden. "Dat het er nu eindelijk een keer uitkomt, is zo mooi."

Kok had in Thialf een razendsnelle opening in huis. Met 10,35 begon ze sterk aan haar race. "Hij is terug op het juiste moment", analyseerde Kok haar opening. Ook in het rondje dat op die opening volgde leek Kok over het ijs te vliegen. "Dit is een droom die uitkomt. Wereldkampioen én in Thialf."

Leerdam was bij de WK gekoppeld aan de Zuid-Koreaanse Kim. De 24-jarige Nederlandse zag Kim in de laatste bocht onderdoor komen, maar Leerdam had op het laatste rechte stuk net iets meer over dan haar tegenstandster.

Ietwat teleurgesteld was Leerdam wel, want het was niet genoeg voor het goud. "Het is haar gegund. Vandaag was ze de beste", zei Leerdam over wereldkampioene Kok, om daar vervolgens aan toe te voegen: "Ik baal van mezelf, dat ik niet alles eruit heb gehaald."

Toch zag Leerdam ook lichtpuntjes met het oog op haar favoriete afstand, die voor zaterdag op het programma staat. "Van tevoren dacht ik wel dat als ik bij de 500 op het podium rij, dan zit het goed voor de 1.000. Dus eigenlijk moet ik ook niet te veel zeiken."

  • NOS
    Het WK-programma van zaterdag
  • NOS
    Het WK-programma van zondag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl