NOS Schaatsen

Nederlandse mannen prolongeren wereldtitel op ploegenachtervolging

Nederlandse mannen prolongeren wereldtitel op ploegenachtervolging

Een klein half uur na het drama bij de Nederlandse vrouwen hebben de mannen wel de wereldtitel veroverd op de ploegenachtervolging. Patrick Roest, Beau Snellink en Marcel Bosker snelden bij de WK afstanden in Thialf naar 3.38,26.

Het Nederlandse trio was daarmee nipt sneller dan de Canadese ploeg, die werd gevormd door Connor Howe, Antoine Gélinas-Beaulieu en Hayden Mayeur.

Geen favoriet

Nederland was de regerend wereldkampioen op de ploegenachtervolging, maar dit wereldbekerseizoen konden de mannen nog niet excelleren. Ze golden dan ook niet als favoriet voor het goud in Thialf.

Roest, Snellink en Bosker kwamen in de laatste rit in actie en hadden de tijd van Canada als richtpunt. De Canadezen Howe, Gélinas-Beaulieu en Mayeur waren in hun race snel gestart en reden zelfs onder het schema van het baanrecord.

Een ronde voor het einde moesten de Canadezen dat schema toch nog loslaten. Ze finishten in 3.38,43.

  • NOS
    Het WK-programma van zaterdag
  • NOS
    Het WK-programma van zondag

Het Nederlandse trio bouwde de race anders op en lag een ronde voor het einde nog een seconde achter op Canada. "Dit was heel spannend", concludeerde ook Roest na de finish.

Maar waar de Canadezen in de laatste ronde tijd verloren, pakten Roest, Snellink en Bosker daar juist de winst. Ze kwamen in 3.38,26 over de streep en prolongeerden hun wereldtitel.

Toch was het niet enkel vreugde dat overheerste bij de mannen na de finish. Vooral Bosker had flink wat kritiek op de omstandigheden in Thialf. "Dit is bijna competitievervalsing", vond hij.

Bosker noemde het zelfs "grafijs", waarop ze hun rit moesten schaatsen. "Het is jammer dat er zoveel ritten overheen moeten." Hij doelt daarmee op het ontbreken van dweilpauzes tussen de ploegenachtervolging van de vrouwen en die van de mannen in.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl