NOS Schaatsen

'Straaljager' Stolz (18) pakt met overmacht wereldtitel 500 meter bij WK afstanden

'Straaljager' Stolz pakt met overmacht wereldtitel 500 meter bij WK afstanden

De jonge Amerikaan Jordan Stolz heeft met overmacht de wereldtitel veroverd op de 500 meter. De 18-jarige Stolz was met 34,10 ongenaakbaar op het ijs in Thialf. De Nederlanders eindigden naast het podium.

Nooit eerder mocht een Amerikaan zich wereldkampioen 500 meter noemen, totdat Stolz in Heerenveen op het ijs verscheen. Een maand geleden had hij zich al tot wereldkampioen junioren gekroond en die topvorm trok hij door tot in Thialf.

Hij reed tegen de Japanner Yuma Murakami, die met 9,37 de snelste opening van het hele deelnemersveld in huis had. Stolz ging mee met Murakami en versnelde keihard door in de volle ronde die daarop volgde.

Stolz verrast zichzelf met razendsnelle 500 meter: 'Bijna persoonlijk record'

"Een straaljager", noemden de NOS-commentatoren de Amerikaan terwijl ze Stolz' race becommentarieerden. Murakami moest 'de straaljager' laten gaan en kon niet meer aanhaken. Voor de Japanner restte het brons.

De tweede tijd werd door Laurent Dubreuil neergezet. De ervaren Canadees, die het wereldklassement over 500 meter dit seizoen op zijn naam had geschreven, bleef met 34,46 ver verwijderd van de tijd van Stolz.

Scheperkamp beste Nederlander

De beste Nederlander werd Merijn Scheperkamp. Onder luid gejuich van de toeschouwers zette hij een prima race neer en snelde hij naar 34,57. Die tijd bleek goed voor de vijfde tijd.

Scheperkamp schaatst 'beste rit van het jaar', maar mist podium op 0,09.

"Ik heb mijn beste rit van het jaar laten zien, dus ik mag niet ontevreden zijn denk ik", zei een desondanks zichtbaar teleurgestelde Scheperkamp. "Ik had voor eigen publiek graag op het podium gestaan. Dat had er zeker in gezeten, gezien de kleine verschillen."

De 22-jarige Nederlander kwam slechts 0,09 tekort voor het brons. Hein Otterspeer eindigde met 34,79 op de zesde plaats. Dai Dai N'tab had met 34,87 de achtste tijd neergezet.

  • NOS
    Het WK-programma van zaterdag
  • NOS
    Het WK-programma van zondag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl