Mensen wachten bij een checkpoint bij Nablus na het dodelijke schietincident eerder vandaag
NOS NieuwsAangepast

Dode en gewonden bij wraakacties Israëlische kolonisten op Westelijke Jordaanoever

Bij wraakacties van kolonisten in de stad Hawara op de bezette Westelijke Jordaanoever is een Palestijnse dode gevallen en zijn zo'n honderd Palestijnen gewond geraakt, meldt de Israëlische krant Haaretz. Het leger is ingezet om de rellen onder controle te krijgen. De Israëlische premier Netanyahu roept mensen op niet "het recht in eigen handen te nemen".

Een paar uur na de schietpartij eerder vandaag in Hawara, waarbij een Palestijn twee Israëliërs doodde, stichtte een groep kolonisten brand.

Vervolgens werden meerdere auto's en gebouwen in Hawara in brand gestoken:

Auto's en huizen in brand gestoken in dorp op de Westelijke Jordaanoever

Volgens de krant werd een woning in brand gestoken terwijl er een Palestijns gezin in aanwezig was. Israëlische veiligheidstroepen konden het gezin veilig naar buiten krijgen.

Er zijn ook berichten van opstootjes in Nablus, iets verderop op de Westelijke Jordaanoever. Een Palestijn moest naar het ziekenhuis daar nadat hij was aangevallen door kolonisten.

Eerder riepen kolonisten op om een mars naar Hawara te houden om "wraak te nemen" voor het schietincident. Op sociale media gaan ook berichten rond om ook de toegang tot Nablus te blokkeren.

De Israëlische premier Netanyahu roept in een persverklaring op om niet voor eigen rechter te spelen, "ook al is het bloed aan het koken".

Schutter nog gezocht

De Israëlische autoriteiten zijn nog altijd op zoek naar de Palestijnse schutter die de twee Israëliërs doodde. Voorafgaand aan de schietpartij ramde hij de auto waar de twee slachtoffers in zaten. Lokale bronnen melden aan de krant dat de schutter kleding droeg met verwijzingen naar een militante groepering.

De twee slachtoffers zijn twee broers van 20 en 22 jaar oud. Zij woonden in de nederzetting Har Bracha op de Westelijke Jordaanoever.

Partijen in gesprek

Om het oplaaiende geweld van de laatste tijd een halt toe te roepen kwamen hoge Palestijnse en Israëlische afgevaardigden vandaag bij elkaar in Jordanië. De twee partijen hebben afspraken gemaakt om de situatie te de-escaleren. Het was een van de eerste keren in tijden dat hoge functionarissen weer met elkaar praatten.

De Israëliërs hebben beloofd om de komende vier maanden de nederzettingen op de Westbank niet uit te breiden. De twee partijen zeggen volgende maand verder te praten met elkaar. Dat gebeurt dan in de Egyptische badplaats Sharm-el-Sheikh.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl