Nederlands baanwielrenteam Lavreysen, Van den Berg en Hoogland
NOS Sport

Olympisch kampioenen teamsprint verliezen in Jakarta weer van Australië

De Nederlandse teamsprinters hebben bij de eerste Nations Cup, de voormalige wereldbekerwedstrijden, de finale verloren. Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland en Roy van den Berg bogen in Jakarta voor regerend wereldkampioen Australië.

Hoogland, de derde rijder, constateerde na ruim een ronde een probleem met zijn achterwiel, dat wegslipte in de bocht. Hij moest naar buiten sturen en vaart minderen om niet ten val te komen. Daarmee was de finale gespeeld voor de regerend olympisch kampioenen.

Starter Roy van den Berg was sneller vertrokken dan de Australiër Leigh Hoffman, waardoor Nederland na 250 meter 0,05 seconde voor lag. Die voorsprong werd later dus verspeeld.

Australië angstgegner voor Nederland

Vorig jaar oktober onttroonde Australië Nederland na vier jaar als wereldkampioen op de teamsprint. Lavreysen, Hoogland en Van den Berg werden eerder deze maand wel opnieuw Europees kampioen.

Roy Van Den Berg, Jeffrey Hoogland, Harrie Lavreysen en Tijmen Van Loon na het behalen van de Europese titel

Bij de vrouwen kwamen Kyra Lamberink, Hetty van der Wouw en Steffie van der Peet ruim drietienden tekort voor een medaille. Zij verloren de strijd om brons van Groot-Brittannië. De winst ging in Jakarta naar wereldkampioen Duitsland, dat China versloeg in de finale.

Yoeri Havik en Marit Raaijmakers begonnen het toernooi met brons op de afvalkoers. Bij de mannen ging de zege op dat onderdeel naar de Japanner Hashimoto en bij de vrouwen zegevierde de Nieuw-Zeelandse Ally Wollaston.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl