NOS Wielrennen

Ongenaakbare Lavreysen pakt Europees goud op keirin, brons Hoogland

Versnelling Lavreysen is iedereen te machtig: na wereldtitel ook Europees goud op keirin

Er staat geen maat op Harrie Lavreysen. Op de slotdag van de EK baanwielrennen in Zwitserland snelde de Nederlander na een indrukwekkende versnelling naar de Europese titel op de keirin, het onderdeel waarop hij ook regerend wereldkampioen is.

Bij keirin komen zes renners eerst achter een motor op gang, om daarna in drie rondes te sprinten om de winst. Lavreysen hield zich lang stil, maar kwam met anderhalve ronde te gaan vanaf de vijfde positie naar voren. De rest kon niet eens in de buurt komen.

Brons Hoogland na diskwalificatie Fransman

Ook Jeffrey Hoogland kon niet mee. Hij eindigde aanvankelijk als vierde, maar kreeg na diskwalificatie van de Fransman Tom Derache, die Hoogland bijna ten val bracht, toch het brons omgehangen.

Bekijk de reacties van Lavreysen en Hoogland in de carrousel hieronder.

De 25-jarige Lavreysen won ook al het sprinttoernooi, terwijl Hoogland de snelste was op de kilometer tijdrit. Samen maakten ze deel uit van de Nederlandse ploeg die op de teamsprint Europees goud pakte.

Lavreysen doet wat hem eerder op een WK lukte: drie keer goud, oftewel 'Harries hattrick'. "Ik zat vandaag nog te denken dat het me op een EK nog nooit gelukt was. Mooi dat het nu wel lukt. Dit is een heel lekker begin van het jaar", aldus Lavreysen.

Hoogland baalde vooral vanwege zijn bijna valpartij. "Daardoor was mijn kans eigenlijk verkeken. Anders had ik het nog wel willen zien."

Van der Peet vierde bij vrouwen

Bij de keirin voor vrouwen eindigde Steffie van der Peet net buiten de medailles.

Van der Peet net buiten podium in sterk bezette finale keirin bij EK baanwielrennen

Ze begon sterk en deed lang voorin mee, maar kwam in de laatste meters kracht tekort in een sterk bezette finale. De Duitse wereldkampioene Lea Sophie Friedrich snelde naar de Europese titel.

Geen Nederlandse medailles op koppelkoers

Bij het onderdeel madison, ook wel de koppelkoers genoemd, speelde Nederland zowel bij de mannen als de vrouwen geen rol van betekenis. Yoeri Havik en Vincent Hoppezak werden na een sterk begin zesde bij de mannen, waar de Europese titel voor Duitsland was.

Maike van der Duin en Marit Raaijmakers eindigden als achtste bij de vrouwen. Het Nederlandse duo kende een slordige race met twee lekke banden en een ongelukkige botsing. Het goud ging naar Groot-Brittannië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl