Van Seumeren baalt: 'Duurt te lang voordat we met Utrecht in de topvijf belanden'
Over het plotselinge vertrek van trainer Henk Fraser, na een onverkwikkelijke aanvaring met aanvaller Amin Younes op de training, wil hij het niet meer hebben. "Een goeie kerel", zegt Frans van Seumeren. "Maar het is klaar..."
De 72-jarige eigenaar van FC Utrecht, een vermogend man geworden dankzij de verkoop van hijs- en transportbedrijf Mammoet, richt zich liever op het nu. En de toekomst natuurlijk. Daarin is tot medio 2025 een belangrijke rol weggelegd voor oud-speler Michael Silberbauer, die eind december Fraser opvolgde.
"We staan nog steeds zevende", stelt Van Seumeren droogjes vast. "Maar ik denk dat er een goede spirit in het elftal zit. Er wordt leuk gevoetbald, zij het dat het nog wisselvallig is."
De zevende plaats in de eredivisie is niet wat de ambitieuze geldschieter - hij heeft sinds zijn entree in 2008 al minstens 40 miljoen euro in de club gestoken - voor ogen heeft met FC Utrecht. Er valt nog een kloof met de topvier te overbruggen.
Vierde stad
"We zijn een beetje gestagneerd, vind ik. Vorig seizoen zijn we zevende geworden, maar de zes jaar daarvoor zijn we altijd in de topzes geëindigd. Ik vind dat het eigenlijk te lang duurt voordat we met Utrecht in die topvijf belanden. Want dat is toch uiteindelijk de droom van de club. En van de supporters. Utrecht is de vierde stad van Nederland; die plek moeten we innemen."
Vooralsnog worden de Domstedelingen onder meer afgetroefd door Sparta. Opmerkelijk, daar de tegenstander van vanavond het moet doen met een begroting die de helft is van FC Utrecht. "Sparta doet het goed", erkent Van Seumeren. "Maar er is altijd wel een ploeg die er zo plotseling doorheen schiet. Ik weet niet of Sparta in de lengte der jaren een positie in de topzes gaat innemen. Ik denk dat wij dat wel gaan doen."
En wat te denken van FC Twente, dat nu lijkt te zijn afgehaakt maar lange tijd tot de titelkandidaten gerekend werd? "Inderdaad. Twente is teruggekomen vanuit degradatie. Heel knap. Twente is natuurlijk een grote club, met 30.000 toeschouwers. Maar ik had niet verwacht dat ze zo gauw een concurrent van ons zouden worden."
In de strijd om de bovenste plaatsen, en ook die daar vlak onder, spelen begrotingen een grote rol. "Ik zit inmiddels vijftien jaar bij de club en de begroting is in die periode gegroeid van 14 miljoen naar nu 25 miljoen. Het aantal toeschouwers was altijd 14.000, 15.000 en nu 20.000. De sponsoren zijn enorm toegenomen."
"Er zijn dus heel veel goede dingen gebeurd binnen de club. Maar we moeten nu zo langzamerhand daadwerkelijk de stap maken naar die topvijf. De club moet groeien en doet dat ook. Alleen moeten we ook op technisch vlak doorgroeien. Europees voetbal wordt steeds belangrijker en je moet toch eens in de twee jaar Europees voetballen."
Dat doel zou ook via het bekertoernooi bereikt kunnen worden. Maar wie daarover begint, trekt bij Van Seumeren een nog niet eens zo heel oude wond open. FC Utrecht plaatste zich in 2020 voor de finale tegen Feyenoord, maar door de verlengde coronamaatregelen in Nederland ging er uiteindelijk een streep door die wedstrijd.
Daarmee werd de club en passant ook de kans op Europees voetbal door de neus geboord, want de eindstand van de (afgebroken) competitie werd leidend voor de verdeling van de tickets. FC Utrecht viel als nummer zes net uit de boot. "Dat zit mij nog altijd verschrikkelijk dwars", windt Van Seumeren er geen doekjes om. "Ik vond dat zo onrechtvaardig van de KNVB."
Wellicht komt het er dit seizoen van. De halve finales lonken immers, nu FC Utrecht bij de loting gekoppeld werd aan de amateurs van Spakenbrug. Het duel in Stadion Galgenwaard staat voor dinsdag op het programma. "De hele provincie is er erg blij mee, want het zijn natuurlijk twee clubs uit de provincie Utrecht. We moeten nu dan maar revanche nemen op 2020."