Pro Shots
NOS Voetbal

Pijn van gemiste bekerfinale maakt jubilerend Utrecht ambitieuzer dan ooit

 • Thierry Boon

  NOS Sport

 • Thierry Boon

  NOS Sport

"Laten we hopen dat-ie niet in het grachie is gevallen", grapt FC Utrecht-eigenaar Frans van Seumeren, wanneer er ongemakkelijk lang gewacht moet worden op een verbinding met een verslaggever in de Utrechtse binnenstad. Aan tafel wordt er smakelijk om gelachen.

Het vijftigjarig bestaan van FC Utrecht wordt gevierd met een talkshow in stadion Galgenwaard. Het had ongetwijfeld een groter feest moeten worden, maar de uitbraak van het coronavirus laat het niet toe.

Geen warme omhelzingen, maar tikjes met de elleboog. Geen groot feest met de fans, maar een talkshow dus. Onder toeziend oog van journalisten en een kleine groep genodigden, allen op anderhalve meter afstand van elkaar.

Presentator Kees Jansma en sidekick Hans Kraay jr. ontvangen naast grootaandeelhouder Van Seumeren onder anderen aanvoerder Willem Janssen, algemeen directeur Thijs van Es en technisch directeur Jordy Zuidam.

Pro Shots
Frans van Seumeren (l) geeft Hans Kraay een elleboog ter begroeting

Het jubileumshirt wordt voor het eerst getoond en de nieuwe hoofdsponsor wordt bekendgemaakt. Maar het meeste indruk maken de videoboodschappen, waarin oude bekenden - van Jan Wouters tot Dries Mertens - van over de hele wereld Utrecht feliciteren.

Dat doen bijvoorbeeld ook de vrouw en zoon van de in 2005 plots overleden oud-speler David di Tommaso, naar wie in Utrecht de prijs voor Speler van het Jaar (die werd toegekend aan Gyrano Kerk) is vernoemd.

Emoties bij Van Seumeren

Maar ook Mihai Nesu komt voorbij. De Roemeen liep in 2011 in Utrecht een dwarslaesie op na een ongelukkige botsing op de training. Vanuit zijn rolstoel feliciteert hij de club en in het speciaal Van Seumeren, die daardoor zichtbaar ontroerd raakt.

De treurige verhalen van Di Tommaso en Nesu zijn een belangrijk onderdeel geworden van de club FC Utrecht. Natuurlijk wordt er vol trots teruggekeken op de gewonnen bekerfinales uit het verleden, maar er is meer dan dat.

 • Pro Shots
  Gyrano Kerk in het jubileumshirt met de Di Tommaso Troffee
 • Pro Shots
  De nieuwe bus van FC Utrecht met het jubileumlogo

"Wat mij het meest trots maakt, is dat de club mensen al vijftig jaar bindt", vertelt Van Seumeren als de talkshow is afgelopen. "Nog veel meer dan men in politiek Den Haag ziet. Voetbal is een volkscultuur. Wat vroeger de kerk was, is nu de voetbalclub."

De twee woorden die woensdagmiddag het meest vallen in Utrecht: ongeloof en ambitie. Ongeloof om de niet gespeelde bekerfinale van dit seizoen tegen Feyenoord. En ambitie, omdat de club snode plannen heeft.

Aanval op topdrie

"Zeker met de selectie en staf die we nu hebben, willen we dit jaar de topdrie gaan aanvallen", zegt Van Seumeren vol vertrouwen. "We wonnen afgelopen seizoen al van PSV en van Ajax. En als we ons nog kunnen versterken, zullen we het zeker niet laten."

"De insteek is om deze selectie bij elkaar te houden. We willen dé uitdager van de eredivisie worden", vult technisch directeur Zuidam aan.

"We hebben nu een A-merk als hoofdsponsor, zijn bezig om te kijken of we het stadion kunnen kopen en willen een grootse sportcampus in Utrecht neerzetten."

Dat moet allemaal bijdragen aan de volgende stap. "We groeien als club. Je voelt de energie, ook bij de fans. Het geloof is er nu echt dat het kan", aldus de geboren Utrechter Zuidam.

Pro Shots
John van den Brom en Jordy Zuidam kijken met Hans Kraay (r) naar de videoboodschap van Jan Wouters

Wie derde kan worden, kan wellicht ook eerste worden. Van Seumeren: "Dromen moet je altijd. Kijk maar naar het sprookje van Leicester City, dat in 2016 kampioen van Engeland werd. Opgeven komt niet in mijn woordenboek voor."

Mede doordat Van Seumeren inmiddels zo'n veertig procent van zijn aandelen heeft verkocht en het geld daarvan vervolgens weer in de club heeft gestopt, staat Utrecht er - ondanks de coronacrisis - goed voor.

De pijn van het gemis

Al is de pijn van het gemis van de bekerfinale ook tijdens het jubileumfeest nog voelbaar. Al helemaal bij de eigenaar. "Dat doet verschrikkelijk pijn en ik heb er ook totaal geen begrip voor. Regeren is vooruitzien, maar ik heb het idee dat dat in Zeist niet aanwezig is", doelt hij op voetbalbond KNVB, die al in mei besloot de bekerfinale van 2020 te schrappen.

Volgens Zuidam moet Utrecht lering trekken uit het verleden. Hij wijst daarbij op de verloren bekerfinale in 2002, toen Utrecht dicht bij de winst was, maar Ajax in blessuretijd gelijkmaakte uit buitenspelpositie. Zlatan Ibrahimovic bezorgde de Amsterdammers vervolgens in de verlenging de beker.

"Je moet zo'n negatieve ervaring omzetten in iets positiefs. De twee jaar na die finale hebben we twee keer de beker gewonnen. Laten we dat nu alsjeblieft herhalen", zegt Zuidam.

Ondertussen neemt Van Seumeren een slok van zijn champagne. "Of ik hiermee de nare smaak van de bekerfinale krijg weggespoeld? Nee, dat krijg ik met niets weg."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl