NOS Voetbal

Heeft de opgestapte Fraser spijt? 'Vooral voor Van Seumeren, Jansma en Zuidam'

Ja, hij heeft inderdaad Amin Younes bij de keel gegrepen op de training van FC Utrecht. Trainer Henk Fraser, die woensdag opstapte bij zijn droomclub waar hij de laatste maanden erg succesvol was, baalt vooral voor anderen.

Voor het eerst spreekt de 56-jarige coach over de geruchtmakende zaak. Om zijn kant van het verhaal te vertellen, maar vooral omdat hij merkte dat beleidsbepalers van de club "onheus worden bejegend" naar aanleiding van zijn vertrek.

"Ik had me voorgenomen om er niet zo heel veel over te zeggen", vertelt Fraser. "Maar ik merkte dat er mensen onheus werden bejegend. Dat vind ik moeilijk, omdat het niet eens dicht bij de waarheid is."

Fraser noemt Utrecht-eigenaar Frans van Seumeren, Kees Jansma van de raad van commissarissen en directeur voetbalzaken Jordy Zuidam. "Zij zijn goed voor mij geweest en worden nu benoemd in verschillende programma's."

Volgens Fraser valt het vertrek alleen hemzelf aan te rekenen. "Jordy Zuidam heeft zich puur professioneel gedragen, hij kon niet anders. Kees Jansma is voor mij altijd top geweest. Van Seumeren was ook fantastisch voor mij. Als je het hebt over spijt, dan zit het hem daar in."

Wat is er nou precies gebeurd, in de beleving van Fraser? Terug naar de gewraakte training van FC Utrecht, afgelopen zaterdag.

Racisme was niet de aanleiding voor Fraser

Bij een partijspel elf tegen elf wordt er een discutabel doelpunt gemaakt. Assistent-trainer Urby Emanuelson keurt de treffer goed, tot onvrede van de Duits-Libanese aanvaller Younes. "Hij is Surinamer, daarom fluit je niet", roept hij naar Emanuelson.

Vervolgens ontstaat het handgemeen tussen Younes en Fraser, die net als Emanuelson een Surinaamse achtergrond heeft. Maar Fraser bestrijdt dat die specifieke opmerking hem getriggerd heeft.

"Ik heb die opmerking niet eens gehoord. Ik vond zijn reactie gewoon heel respectloos. Dat was in mijn ogen gezagsondermijnend."

FC Utrecht-aanvaller Amin Younes

Al eerder in de voorbereiding op de tweede seizoenshelft had Fraser zich aan Younes gestoord. "De groep heeft twee weken keihard gewerkt, dat was voor mij echt indrukwekkend. Eén persoon verstoorde dat proces", vertelt Fraser, zonder de naam van Younes te noemen.

'Vroeger consequenties minder groot geweest'

Fraser beseft dat hij te ver ging door Younes bij de keel te pakken en dat er geen excuses voor zijn gedrag zijn. Als het incident enkele jaren geleden zou zijn gebeurd, dan waren de consequenties minder groot geweest, denkt hij.

Heeft Fraser spijt? 'Je moet de consequenties van je acties aanvaarden'

"Als dit dertig jaar geleden was gebeurd, dan had iedereen van mij verwacht dat ik hem een draai om zijn oren had gegeven", zegt Fraser. "Vijf of tien jaar geleden had je waarschijnlijk een fikse boete gehad en een aantekening of reprimande."

"Dit gedrag was ook in die tijd niet gepast geweest. Maar nu is dat meer dan ooit zo. Dat besef ik, ik leef nu. Ik moet de consequenties van mijn actie aanvaarden."

Binnen FC Utrecht werd enkele dagen uitvoerig gesproken over het incident, waarna Fraser uiteindelijk op woensdagochtend zelf besloot op te stappen.

Die lezing wordt in onderstaande video bevestigd door Thijs van Es, algemeen directeur van FC Utrecht. Volgens Van Es is er op geen enkele wijze druk op Fraser uitgevoerd om op te stappen.

Assistent-trainer Aleksandar Rankovic neemt voorlopig de taken van Fraser over. "We gaan op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer", zegt Van Es. "We moeten nu heel goed kijken welke trainer we aanstellen."

Utrecht won onder Fraser de laatste vier duels op rij voor de winterstop en staat zevende in de eredivisie. De ploeg hervat het seizoen op 8 januari met een thuiswedstrijd tegen Feyenoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl