Berghuis en Álvarez balen
NOS Voetbal

Ajax zakt door het ijs in Berlijn en ligt uit de Europa League

Na PSV heeft ook Ajax de tussenronde van de Europa League niet overleefd. Op bezoek bij Union Berlin verloren de Amsterdammers met 3-1. Een week eerder werd het 0-0 in de Johan Cruijff Arena.

De uitschakeling is een klap in het gezicht van Ajax, dat onder leiding van John Heitinga nog niet had verloren. De focus kan nu definitief verlegd worden naar de eredivisie en de KNVB-beker.

Zware dobber

Dat de cultclub uit Oost-Berlijn, momenteel derde in de Bundesliga, een zware dobber zou zijn, stond wel vast. Zeker na het treffen in Amsterdam, waar een inspiratieloos Ajax zich stukbeet op de hechte organisatie van de Duitsers.

Een doelpunt van voormalig Heerenveen-speler Morten Thorsby werd toen, halverwege de tweede helft, na inmenging van de VAR nog afgekeurd wegens hands.

Ook in de Duitse hoofdstad speelde de VAR een belangrijke rol, ditmaal bij de 1-0. De bij Union excellerende Danilho Doekhi kopte de bal op de rechterarm van Calvin Bassey, die de voorkeur had gekregen boven Owen Wijndal.

Scheidsrechter Ricardo de Burgos liet aanvankelijk doorspelen, maar werd toch naar de kant geroepen. De bal ging alsnog op de stip, waarna Robin Knoche Ajax-keeper Gerónimo Rulli met enig fortuin passeerde.

Knoche viert zijn benutte strafschop met het thuispubliek

Ajax had net als in Amsterdam het meeste balbezit, was wel wat dreigender, maar echte doelpogingen bleven in het eerste halfuur vrijwel uit. Pas tegen het einde van de eerste helft kwamen er kansen en zelfs goals.

Eerst zag Mohammed Kudus de 1-1 uit een rebound afgekeurd worden, omdat hij bij het schot van Steven Bergwijn buitenspel stond. Enkele minuten later ging Rulli in de fout bij een poging van Josip Juranovic: 2-0.

Het immer efficiënte Union Berlin zat zo in een zetel. En hoewel Kudus kort na de pauze met enig geluk een voorzet van Bergwijn binnen werkte, kopte Doekhi enkele minuten later een hoekschop achter Rulli.

Mohammed Kudus werkt de 2-1 binnen

Voor de Nederlandse verdediger, vorig jaar overgekomen van Vitesse, inmiddels een bekend recept, getuige zijn vier kopdoelpunten in de Bundesliga.

Kudus had na iets meer dan een uur spelen de 3-2 moeten maken, maar schoof de bal naast. Even daarvoor claimde Ajax een penalty na een vermeende overtreding op Davy Klaassen. De arbitrage wuifde de protesten weg.

Kans Becker

In de slotfase moest de formatie van Heitinga risico's nemen. Een aansluitingstreffer bleef uit, waardoor de spanning niet terugkeerde. Rulli pareerde nog een schot van Sheraldo Becker. Edson Álvarez kreeg nog zijn tweede gele kaart en kon inrukken.

Union Berlin bereikte zo op knappe wijze de achtste finales van de Europa League en dat leidde tot uitzinnige vreugde in het sfeervolle Stadion An der Alten Försterei.

Ajax likt zijn wonden en zal zondag op bezoek bij Vitesse een reactie moeten tonen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl