NOS SchaatsenAangepast

Dijs stunt in baanrecord met wereldbekergoud 1.000 meter, Hoolwerf wint massastart

Dijs stunt in baanrecord met WB-goud op 1.000 meter in Polen

Wesly Dijs heeft in de wereldbekerfinale iedereen van de baan geveegd. In het Poolse Tomaszów reed hij al in de eerste rit van de dag tot ieders verbazing een baanrecord van 1.08,52. Jordan Stolz werd tweede (1.08,65), Hein Otterspeer greep brons (1.08,72) en de eindzege in het klassement.

Dijs, die na een afmelding van Kjeld Nuis mocht starten op de kilometer in Polen, doet niet mee aan de wereldkampioenschappen afstanden over twee weken. Al bestaat er een kans dat Dijs de startplek van Patrick Roest krijgt op de 1.500 meter, omdat Roests planning met de 10 kilometer in de knel komt.

Bekijk hier de reactie van Dijs:

Dijs zorgt dat hij 'klaar is' voor WK afstanden: 'Maar keuze is aan Roest'

Maar op de 1.000 meter zal Dijs niet starten op de WK. Zonde, want hij schudde de enthousiaste Poolse toeschouwers al in de eerste rit van de kilometer flink door elkaar. Vooral zijn slotronde van 26,3 wekte verbazing. Iets wat geen andere schaatser deze zondagmiddag kon.

Toch leek het er even op dat de 18-jarige alleskunner Stolz onder het nieuwe baanrecord zou duiken, maar de slotronde van Dijs bleek ook voor hem te veel.

Otterspeer klopt Krol

Stolz' 1.08,65 was een tijd waar de andere Nederlandse kilometerkanonnen Otterspeer en Thomas Krol niet aan konden tippen. In een rechtstreeks duel klopte Otterspeer wel Krol, die in 1.08,91 vierde werd, maar niet Stolz en Dijs. Mede door een flinke hapering in de laatste ronde.

"Een moeilijk ritje, maar ik ben heel blij met het klassement", zei Otterspeer na afloop. De lange sprinter noemt de eindzege in het klassement over kilometerraces "een kroon op zijn werk in een van mijn beste seizoenen ooit".

Bekijk hier de reacties van Otterspeer en Krol:

De vierde plek voor Krol is tekenend voor zijn seizoen. Een moeizaam jaar, waarin Krol eerlijk tegen zichzelf is. "Ik ben dit seizoen niet goed genoeg", zei hij. Op de WK afstanden ziet hij zichzelf niet als favoriet op de 1.000 meter en 1.500 meter. "Dat zijn Nuis en Stolz."

Otterspeer zei dat hij geen fan was van het ijs, zoals ook Krol overigens, maar het ging wel een stuk harder dan vorige week. Zo reden Janno Botman en Merijn Scheperkamp in de B-groep harder dan de snelste tijden in de A-groep vorige week. Botman won de B-groep en zou met zijn 1.09,19 in de A-groep vijfde zijn geworden. Scheperkamps 1.09,46 zou een zevende plek hebben opgeleverd.

Hoolwerf wint massastart

Op de massastart was er meer Nederlands succes. Bart Hoolwerf won zondagmiddag de laatste rit van het wereldbekerseizoen. In de sprint was hij nipt sneller dan de Zuid-Koreaan Jae Won Chung en de Italiaan Andrea Giovannini.

Door de zege besteeg Hoolwerf op de valreep nog het podium van het eindklassement, de derde plek om precies te zijn, achter Giovannini en winnaar Bart Swings.

Hoolwerf sprint naar massastartzege en bestijgt WB-podium in laatste seizoensrace

De volgende vraag is nu: wie gaan er voor Nederland rijden op de WK afstanden? Jorrit Bergsma lijkt de aangewezen kandidaat, die in het verleden al heeft aangetoond dat hij een sterk team kan vormen met Hoolwerf.

Maar Hoolwerf liet na zijn zege blijken dat hij het ook zeker ziet zitten als hij samen met Louis Hollaar start op de WK, zijn maatje van dit weekend. "Misschien is dit wel het beste team, maar dat ligt aan Rintje (Ritsma, red.)", zei Hoolwerf na afloop.

Ritsma's zoektocht

Voor bondscoach Ritsma wordt het een kwestie van "plussen en minnen", want ook hij erkent dat Hollaar eraan komt. Dat Hoolwerf gaat rijden op de massastart bij de WK is wel zeker. De zoektocht van Ritsma naar zijn beste maatje is begonnen.

Bekijk de reacties van Hoolwerf, Hollaar en Ritsma:

In de strijd om de eindzege in het klassement van de massastart speelden de Nederlandse mannen al geen rol meer. Daar was het een gevecht tussen Swings en Giovannini, dat gewonnen werd door de Belgische olympisch kampioen.

Het wereldbekerseizoen is nu voorbij. De schaatsers zullen hun rust gaan pakken voor de WK afstanden over twee weken, van 2 tot en met 5 maart in Heerenveen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl