NOS Schaatsen

N'tab na twee jaar weer op wereldbekerpodium 500 meter, Murakami snelste

N'tab na twee jaar weer op wereldbekerpodium 500 meter, Murakami de snelste

Dai Dai N'tab heeft voor het eerst sinds januari 2021 weer een wereldbekermedaille veroverd op de 500 meter. De 28-jarige Nederlander zette in het Poolse Tomaszów met 34,79 de derde tijd neer achter de Japanner Yuma Murakami en de Amerikaan Jordan Stolz.

N'tab kwam al in de tweede rit in actie. Hij gaf zijn snelle opening van 9,7 een goed vervolg en finishte in 34,79. "Hard openen en twee keer linksaf", analyseerde hij droogjes na de finish. Hij vond zelf dat het nog beter kon en noemde het "geen foutloze rit". Toch bleef hij lang bovenaan staan met de tijd die hij had neergezet.

Ook Merijn Scheperkamp, de enige andere Nederlander die dit seizoen een wereldbekermedaille haalde op de 500 meter, kwam niet aan de tijd van zijn landgenoot. Hij won wel van de razendsnel gestarte Japanner Takuya Morimoto en eindigde met 34,85 op de vijfde plaats.

Pas toen de 18-jarige Stolz op het ijs verscheen, werd N'tab van de eerste plaats gestoten. Stolz versloeg in zijn rit wereldkampioen Laurent Dubreuil, die zesde werd, maar wel het eindklassement op zijn naam schreef.

De 34,73 van Stolz was net niet genoeg voor zijn tweede goud van het weekend, hij had vrijdag al de 1.500 meter gewonnen. De Japanner Yuma Murakami was met 34,69 nog net wat sneller.

Hein Otterspeer, die een week geleden nog brons op een duizendste misgelopen was, kwam dit weekend uit in de B-groep. Daarin was hij met 35,25 de snelste, maar zou hij in de A-groep dit keer ver van het podium verwijderd zijn gebleven.

Bekijk hieronder het programma van zondag. Alle afstanden zijn live te zien op NOS.nl en in de NOS-app:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl