Beau Snellink
NOS Schaatsen

Snellink wint wereldbekerklassement lange afstanden dankzij blunder Ghiotto

Schaatser Davide Ghiotto had winst van het wereldbekerklassement op de lange afstanden voor het grijpen. De Italiaan hoefde eigenlijk alleen nog maar te finishen op de 5.000 meter in het Poolse Tomaszów, maar hij ging op een kruising in de fout en werd gediskwalificeerd.

Dat betekende nul punten voor de 29-jarige Ghiotto. Omdat de Italiaan wegviel uit de uitslag, schoof Beau Snellink op naar de tweede plaats. Hij verzamelde daardoor net genoeg punten om naast Ghiotto ook de afwezige Patrick Roest voorbij te gaan en het klassement te winnen.

"Dit is het eerste jaar dat ik World Cups rijd en dat ik dan gelijk het klassement win - wel een beetje een rare manier - dat is wel mooi", lacht Snellink als duidelijk is geworden dat hij het klassement heeft gewonnen.

Snellink wint 'op rare manier' World Cup-klassement: 'Ghiotto had hem verdiend'

Toch had Snellink "het liever anders gezien. Ghiotto verdient hem hier gewoon, daar wil ik heel eerlijk over zijn. Maar dat ik hem alsnog win, daar ben ik wel blij mee."

Baanrecord Eitrem

Ghiotto is in topvorm en versloeg een week geleden Roest nog op de 5.000 meter in Tomaszów. De Nederlander besloot de tweede wereldbeker in Polen over te slaan, maar de Italiaan wilde nog wel een vijf kilometer rijden, voordat de WK afstanden aan de orde zijn.

Dit keer was hij in de rit gekoppeld aan Sander Eitrem. De 21-jarige Noor is bezig aan een ijzersterk seizoen, maar pakte nog geen wereldbekerzege op de 5.000 meter. Daar wilde hij in Polen verandering in brengen.

Eitrem en Ghiotto zaten ver onder het schema van Sigurd Henriksen, die op dat moment de snelste tijd in handen had, toen zich een moeilijke kruising aandiende. De Italiaan had daarop voorrang moeten verlenen aan de Noor, maar deed dat niet.

Eitrem wint 5.000 meter in baanrecord, Ghiotto gediskwalificeerd

Eitrem moest inhouden omdat Ghiotto besloot voorlangs te kruisen. Dat weerhield de Noor er niet van het baanrecord van Nils van der Poel uit de boeken te rijden. Hij finishte in 6.15,06, vijf tienden sneller dan de Zweed in november 2021.

Lachend over de finish

Op dat moment was Ghiotto er nog van overtuigd dat hij de tweede tijd had neergezet en dus het wereldbekerklassement had gewonnen. Hij kwam lachend over de finish. De jury besloot echter anders en diskwalificeerde de Italiaan.

Snellink, die dacht met 6.21,63 derde te zijn geworden, pakte door de diskwalificatie van Ghiotto zilver in plaats van brons. En dat was net voldoende voor de 21-jarige Nederlander om het klassement te winnen.

Roest won dit seizoen drie keer een race over 5 of 10 kilometer, werd twee keer tweede, maar besloot de laatste wereldbeker niet te rijden. Snellink reed in alle zes de World Cups in de topvier en verzamelde zo in totaal twee punten meer dan Roest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl