NOS Schaatsen

Twee weken voor WK verliest Nuis op 1.500 meter van Stolz, maar wint wel wereldbeker

Stolz troeft Nuis twee weken voor WK af op 1.500 meter

Jordan Stolz heeft de laatste wereldbekerwedstrijd van het seizoen op de 1.500 meter gewonnen. In een rechtstreeks duel versloeg hij Kjeld Nuis en liet twee weken voor de WK afstanden zien dat er in Heerenveen serieus rekening met hem gehouden moet worden.

De Nederlandse teamsprinters sloten de wereldbekercyclus af met de derde plaats in Tomaszów en winst van de wereldbeker. Canada was veruit het snelste, gevolgd door de Noren.

Stefan Westenbroek, Merijn Scheperkamp en Janno Botman kwamen niet verder dan de vierde tijd, maar profiteerden van de diskwalificatie van Japan.

'Pak op broek' voor Nuis

Nuis was vorig weekend nog met afstand de beste in Tomaszów, maar ditmaal moest hij zijn meerdere erkennen in Stolz. De Amerikaan zette 1.45,44 op de borden en bleef Nuis daarmee 0,72 voor.

"Ik baal echt van vandaag", zei Nuis na afloop. Vooral dat de 18-jarige Stolz in de laatste bocht nog onderdoor kwam zat Nuis niet lekker. "Hij komt best wel hard onderdoor. Hij heeft meer inhoud vandaag."

En dat terwijl Stolz twee zware weekenden achter de rug heeft, met onder meer de WK junioren waar hij de 500 meter, de 1.000 meter, de 1.500 meter en de allroundtitel won. "Ik dacht: hij komt met moeie benen aan. En dan krijg je pak op je broek."

De tweede plaats leverde Nuis wel voor de derde keer de eindzege in het wereldbekerklassement op. "Dat is wel mooi, een opsteker."

Nuis wint wereldbekerklassement, maar baalt van verlies tegen Stolz: 'Doet pijn'

De omstandigheden in Tomaszów waren beter dan vorige week en dat leidde tot stuk snellere tijden. Zo zette de Canadees Antoine Gélinas-Beaulieu in de vierde rit 1.46,68 neer, sneller dan de winnende tijd van Nuis van een week eerder (1.46,71).

De tijd van Canadees was nu ook te snel voor Thomas Krol, die 0,35 toegaf op Gélinas-Beaulieu en daarmee niet verder kwam dan de achtste plaats.

Sander Eitrem en Wesly Dijs doken als eerste onder de tijd van Gélinas-Beaulieu. De Noor kwam in 1.46,30 over de streep na een mooi duel met Dijs, die 0,17 langzamer was.

Daarna maakten Stolz en Nuis er een fraaie strijd van, waarin de jonge Amerikaan een mentaal tikje uitdeelde aan meervoudig olympisch en wereldkampioen Nuis. "Het doet toch pijn dat hij onderdoor komt."

Teamsprinters winnen wereldbeker

De Nederlandse teamsprinters veroverden de wereldbeker, maar het zijn de Canadezen die met het beste gevoel naar de wereldtitelstrijd in Heerenveen afreizen.

Anders Johnson, Laurent Dubreuil en Gélinas-Beaulieu waren met afstand de sterkste ploeg (1.19,53), terwijl Nederland ruim twee seconden langzamer was en opnieuw zonder overwinning bleef.

Zonder Stolz eindigden de Verenigde Staten als zesde. De winnaar van de 1.500 meter kreeg rust, maar maakt volgende week tijdens de wereldkampioenschappen in Heerenveen wel deel uit van de Amerikaanse ploeg.

Bekijk hieronder het programma van zaterdag en zondag. Alle afstanden zijn live te zien op NOS.nl en in de NOS-app:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl