NOS Schaatsen

Leerdam en Beune derde bij laatste wereldbekerwedstrijden voor WK

Herzog wint laatste 500 meter wereldbekerwedstrijden, Leerdam derde

Jutta Leerdam is bij de laatste wereldbekerwedstrijd van het seizoen op de 500 meter derde geworden. Twee weken voor de WK afstanden was Vanessa Herzog verrassend de snelste in Tomaszów en moest Kim Min-sun genoegen nemen met de tweede plaats.

Op de 3.000 meter maakte Ragne Wiklund indruk. De Noorse won in 4.02,79 en reed daarmee het baanrecord van Irene Schouten uit de boeken.

Joy Beune werd derde, terwijl Antoinette Rijpma-de Jong niet verder kwam dan de teleurstellende negende tijd: 4.12,30.

Leerdam baalt van missers

Op de 500 meter dook Herzog als enige onder de 38 seconden met 37,96. Daarmee was ze 0,12 sneller dan Kim. Het was de eerste keer dit wereldbekerseizoen dat de Zuid-Koreaanse deze afstand niet won. De 32-jarige Kim legde uiteraard wel beslag op de wereldbeker.

Leerdam en Kimi Goetz deelden de derde tijd met 38,14. Achteraf wist Leerdam dat het nog sneller had gekund, want door twee missers leverde ze tijd in. "Daar baal ik van, anders had ik misschien mijn eerste winst op de 500 meter gehad."

Leerdam wordt derde op laatste 500 wereldbekerwedstrijd: 'Geeft zelfvertrouwen'

Tegelijkertijd gaf haar race Leerdam ook een goed gevoel over de 500 meter richting de WK afstanden. "Ik voel dat ik nog een stuk sneller kan, dus dit geeft me veel zelfvertrouwen."

Twee weken voor die wereldtitelstrijd in Heerenveen liet ook Michelle de Jong zien dat ze mee kan doen om de medailles op de kortste afstand. Met 38,15 werd ze vijfde.

"Het lijkt wel een beetje op bij de mannen, daar zit het ook altijd dicht bij elkaar", constateerde Leerdam tevreden na afloop.

Wiklund laat topvorm zien

Wiklund bewees andermaal dat ze kort voor de WK afstanden in topvorm is. De Noorse dook 1,21 onder het baanrecord van Irene Schouten, die er dit weekend in Tomaszów niet bij is.

Vorige week won de 22-jarige Wiklund op dezelfde baan in 4.05,96 en nu was ze dus flink sneller. Martina Sábliková (vorige week tweede met 4.06,04) liet ook zien in WK-vorm te zijn: de Tsjechische werd opnieuw tweede in 4.05,67.

Wiklund wint met dik baanrecord in Tomaszów, Beune wordt derde

Beune, dit seizoen drie keer vierde en een keer vijfde, won met 4.08,35 de derde individuele wereldbekermedaille uit haar carrière. Een mooie opsteker voor de WK.

"Ik kan niet wachten op Thialf", zei Beune. "Ik heb laten zien dat ik daar heel hard kan schaatsen en ik ga daar voor een podiumplek."

Voor Rijpma-de Jong, de regerend wereldkampioene op de drie kilometer, is er werk aan de winkel als ze in Heerenveen haar titel wil prolongeren. "Technisch liep het voor geen meter. Het was niet graag hoe ik een drie kilometer wil rijden", vertelde ze na afloop.

Bekijk hieronder de reacties van Rijpma-de Jong en Beune op de drie kilometer:

"Ik voel me de hele week al niet helemaal fit. Moe wakker worden, last van mijn rug. Hier staat niet de Antoinette die er straks op het WK moet staan", aldus Rijpma-de Jong.

Hoewel ze niet helemaal fit is, wilde ze toch in Polen meedoen. "Je wilt graag een goede generale rijden voor het WK." Maar in plaats van vertrouwen te tanken, liep de generale uit op een flinke teleurstelling.

Desondanks zegt Rijpma-de Jong zich geen zorgen te maken over haar vorm tijdens de WK. "Ik ben er niet bang voor. Ik ben ervan overtuigd dat ik daar de beste versie van mezelf kan laten zien. Ik heb niet veel tijd meer, maar als ik er sta, dan sta ik er ook voor 101%"

Bekijk hieronder het programma van zaterdag en zondag. Alle afstanden zijn live te zien op NOS.nl en in de NOS-app:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl