Davide Ghiotto en Ragne Wiklund
NOS Schaatsen

Roest en Schouten zijn gewaarschuwd, Ghiotto en Wiklund tonen al WK-vorm

 • Joost Smedema

  redacteur NOS Sport

 • Joost Smedema

  redacteur NOS Sport

Voor de een was de verrassing er wel af, de ander verbaasde zichzelf toch weer. Schaatsers Ragne Wiklund en Davide Ghiotto wonnen vorig weekeinde bij de wereldbekerwedstrijden in het Poolse Tomaszów respectievelijk de drie en de vijf kilometer.

Irene Schouten en Patrick Roest zijn gewaarschuwd, de Noorse en de Italiaan lijken op de lange afstanden de grootste concurrenten van de Nederlanders te worden op de WK afstanden in Thialf, over twee weken.

Laatste test voor WK

Zowel Roest als Schouten laat de wereldbekerfinale in Tomaszów schieten, zij kiezen ervoor in Nederland te trainen. Wiklund en Ghiotto staan wel op het ijs in Polen.

Ze hopen met twee gouden medailles op rij af te reizen naar Heerenveen. "Mijn plan is om weer alles te geven, het is goed voor me om het wedstrijdritme te houden", zegt Wiklund, die vrijdagavond de 3.000 meter rijdt.

Bekijk hieronder het programma van de wereldbeker van dit weekeinde. Alle afstanden zijn live te zien bij de NOS:

 • NOS
  Het schaatsprogramma van vrijdag in Tomaszów
 • NOS
  Het schaatsprogramma van zaterdag in Tomaszów
 • NOS
  Het schaatsprogramma van zondag in Tomaszów

Wiklund (22) won dit jaar al drie van de vier wereldbekerwedstrijden op de drie kilometer. Het zijn ook meteen de eerste drie wereldbekerzeges in haar carrière. Twee keer versloeg ze Schouten, die vorige week afwezig was.

"Toen ik in Stavanger won, was ik heel erg verrast. Irene was vorig jaar niet te verslaan, ik ging daar nog echt voor een podiumplaats", zegt Wiklund. "Vorige week was mijn overwinning geen verrassing meer, na zoveel goede drie kilometers."

Comfortabel achter de mannentrein

Twee jaar geleden verbaasde Wiklund met de wereldtitel op de 1.500 meter - een uitschieter. Nu is ze de hele winter in vorm. "De afgelopen jaren zaten er goede races tussen, dit seizoen rijd ik overal snel." Dankzij de Noorse mannen, denkt Wiklund.

"Ik train veel achter het mannentreintje, op de snelheid van een drie kilometer voel ik me heel comfortabel. Ze gaan natuurlijk wat sneller dan ik, ook op de fiets. Maar door die trainingen presteer ik nu zo lang achter elkaar goed."

December 2022: Wiklund wint de WB in Calgary voor Irene Schouten en Isabelle Weidemann

Naast de geijkte schaatstrainingen op het ijs, de racefiets of hardloopschoenen, bindt Wiklund deze winter ook geregeld de langlauflatten onder. In aanloop naar de EK allround maakte ze tochten van tientallen kilometers door het Noorse winterlandschap. "Mentaal is dat heel goed, even niet aan het schaatsten denken."

"Ik wilde het de afgelopen jaren al doen, maar daar waren de coaches (Bjarne Rykkje en Jonas Bekken, de Noorse bondscoaches, red.) sceptisch over. Ze wilden voor de Olympische Spelen geen risico's nemen."

"Nu kunnen we wat meer experimenteren. En het bevalt goed, ik ben minder schaatsmoe dan ik anders was op dit moment in het seizoen."

Ik train meer met een vrije geest, dat maakt het makkelijker.

Davide Ghiotto

Ook Ghiotto (29) beleeft zijn sport anders dan een jaar geleden. De Italiaan won olympisch brons op de tien kilometer en pakte dit jaar zijn eerste wereldbekerzeges: goud op de tien kilometer in Calgary, goud op de vijf kilometer in Tomaszów, beide keren voor Roest.

"Ik ben niet per se anders gaan werken, maar door die olympische medaille benader ik de trainingen misschien wat relaxter. Meer met een open blik, misschien is dat het geheim", zegt de filosoof, afgestudeerd aan de Universiteit van Trento. "Noem het een vrijere geest, dat maakt het trainen makkelijker."

Muziek tijdens het schaatsen

Op de tien kilometer heeft Ghiotto zichzelf aangeleerd een lied in zijn hoofd te nemen om de 25 rondjes door te komen. Afgelopen week liet hij de platenkast dicht.

"De baan in Tomaszów is zo zwaar, ik moest me blijven concentreren. En de vijf kilometer is er eigenlijk ook te kort voor, er is niet genoeg tijd om aan een nummer te denken."

December 2022: Ghiotto viert zijn zege op de 10.000 meter in Calgary

Of Ghiotto Roest een derde keer kan verslaan en daarmee wereldkampioen kan worden? "Dat wordt heel moeilijk. Het WK is altijd een atypische wedstrijd. Iedereen wil er op zijn best staan, dat ga ik natuurlijk ook proberen."

Ghiotto verwacht dat hij sneller moet zijn dan hij ooit was. "Op de tien kilometer moet ik het nationaal record rijden, denk ik. Dat staat al op mijn naam, maar het zal onder die 12.45 moeten. Patrick en Jorrit kunnen dat, dus als ik erbij wil blijven, moet ik dat ook doen."

Ik ben nog nooit aan een grote wedstrijd begonnen in die positie.

Ragne Wiklund over haar favorietenrol bij de WK afstanden

Wiklund vindt zichzelf ook niet direct de topfavoriet voor WK-goud. Al zag ze wel hoeveel moeite Schouten op de NK afstanden had zich op de drie kilometer te plaatsen. Het scheelde maar drie honderdsten, anders had Schouten de WK gemist.

'Zal haar nooit onderschatten'

"Het was vreemd om te zien, ik had niet verwacht dat het zo spannend zou worden, maar ik was blij dat ze het haalde. We weten dat Irene met een paar weken trainen weer in topvorm kan komen. Ik zal haar nooit onderschatten."

Toch realiseert Wiklund zich dat ze door haar sterke optredens tot de topfavorieten behoort. "Ik kijk er erg naar uit, maar het wordt raar. Ik ben nog nooit aan een grote wedstrijd begonnen in die positie."

"Ik moet doen wat ik altijd doe en hopelijk is dat genoeg. Het is sowieso een fantastisch seizoen, dus ik leg mezelf niet nog meer druk op."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl