NOS SchaatsenAangepast

Ghiotto verrast Roest op tien kilometer, Bloemen haalt uit in B-groep

Patrick Roest leek dit wereldbekerseizoen onverslaanbaar op de lange afstanden. Hij stond na de eerste drie World Cups over vijf kilometer fier bovenaan in het klassement met drie zeges, maar in het vierde wereldbekerweekend kreeg hij een keer niet het goud omgehangen.

Dit keer was Davide Ghiotto de sterkste. Hij volgt daarmee na zestien jaar Enrico Fabris op, die tot nu toe de enige Italiaan was met een wereldbekerzege op de 10.000 meter. Roest eindigde in Calgary nog wel op het podium. Hij pakte het zilver. Beau Snellink greep het brons.

Bloemen rijdt derde tijd ooit in B-groep

Ghiotto's 12.45,10 was echter bij lange na niet de snelste tijd van de dag. In de B-groep haalde de Canadees Ted-Jan Bloemen uit met de derde tijd ooit gereden: 12.33,75.

Bloemen werd een week geleden gediskwalificeerd op de vijf kilometer na twee valste starts. Gretig reed hij tot twee ronden voor het einde onder het schema van het wereldrecord (12.30,74) van Nils van der Poel, maar waar de Zweed aan het einde nog versnelde, kon Bloemen de rondetijden niet meer drukken.

Ghiotto verslaat Roest op 10 kilometer, brons voor Snellink

Roest en Ghiotto reden tegen elkaar in de voorlaatste rit. De Italiaan ging snel van start en sloeg al snel een gat met de Lekkerkerker. Daardoor voelde Roest zich nog voordat hij op de helft van de 10 kilometer was genoodzaakt te versnellen.

Maar ook Ghiotto had nog een versnelling in huis en bleef Roest zodoende de hele rit voor. In het laatste gedeelte van de race was de koek op voor Roest, die de rondetijden liet oplopen tot boven de 31 seconden. Verrassend genoeg perste de ogenschijnlijk behoorlijk vermoeide Roest er nog wel een 29,8 uit in de slotronde.

'Geen geweldige race'

"Het zat er echt niet in vandaag", analyseerde Roest na zijn race. "Het was geen geweldige race." Ook de versnelling in de laatste rondes kwam 'niet vanzelf', vertelt Roest. "Maar dat kwam niet vanzelf, mijn benen waren echt leeg."

Voor Roest was de World Cup in Calgary niet het belangrijkste toernooi deze weken. "Dit is natuurlijk niet de wedstrijd om te pieken. Uiteindelijk wil ik op de EK allround goed zijn, omdat dat een hele zware strijd wordt tegen de Noren. Daar wil ik heel hard rijden."

Snellink haalde op de 10.000 meter een flinke hap van zijn persoonlijke record af en schaatste en passant naar het brons. In een goed opgebouwde race had hij zelfs in het tweede gedeelte nog meerdere keren een versnelling in huis.

De 21-jarige Snellink liet de ervaren Belg Bart Swings zijn hielen zien en kwam na 12.53,34 over de finish, bijna vijf seconden sneller dan zijn oude toptijd.

Rondje extra

Felix Rijhnen plakte er na tien kilometer onbedoeld nog een rondje aan vast. "Man man man, het ging drie keer mis met het rondebord, bij 10, 4 en 1 ronde te gaan", uitte de 32-jarige Duitser zijn frustratie na de race.

"De eerste twee keer had ik het door, de laatste keer niet. Ook omdat de bel niet klopte. Frustrerend, maar het ging niet om de podiumplaatsen gelukkig."

Spannende strijd op 500 meter

Kim Jun-ho pakte verrassend de zege op de 500 meter bij de wereldbekerwedstrijden in Calgary. De 27-jarige Zuid-Koreaan troefde met 34,07 Jordan Stolz en Laurent Dubreuil, die bij de vorige twee World Cups de 500 meter won, af.

Kim sprint naar zege op 500 meter, wereldrecord junioren voor Stolz

Stolz was minstens net zo blij met zijn zilveren medaille als Kim met het goud. De pas 18-jarige Amerikaan verbaasde bij de eerste wereldbekerwedstrijden van dit seizoen vriend en vijand door zowel de 1.000 als de 1.500 meter te winnen. Een podiumplaats op de 500 meter zat er nog niet in, tot deze zaterdag in Calgary.

Hij gaf slechts 0,1 seconde toe op winnaar Kim en met zijn 34,08 verbeterde hij niet alleen zijn persoonlijk record, maar ook het wereldrecord voor junioren. Het oude record, dat eveneens op zijn naam stond, was 34,11.

Ntab snelste Nederlander

Dai Dai Ntab pakte in zijn carrière al vier keer wereldbekergoud op de kortste sprintafstand. Zijn laatste zege dateert echter alweer uit 2021. Dit seizoen heeft hij zijn topvorm nog niet laten zien, maar hij toonde in Calgary dat er met hem nog altijd rekening moet worden gehouden.

Voor het eerst in twee seizoenen opende hij weer eens onder de 9,7 seconden. Ntab trok die snelheid door en klokte 34,41, waarmee hij op de achtste plaats eindigde en de beste Nederlander werd.

Ntab blij met prestatie op 500 meter: 'Stap in de goede richting'

Merijn Scheperkamp stond dit seizoen al eens op het wereldbekerpodium van de 500 meter, maar in zijn rit tegen latere winnaar Kim kwam hij tekort. Met 34,43 zette hij wel een persoonlijk record neer. Daarmee werd hij uiteindelijk tiende.

Ook Janno Botman snoepte wat van zijn persoonlijke record af. Hij eindigde met 34,64 als zeventiende.

Het schaatsprogramma van zondag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl