NOS Schaatsen

Geëmotioneerde Schouten: 'Heb intens jaar gehad, heb ik wat moeite mee'

Geëmotioneerde Schouten: 'Heb intens jaar gehad, daar heb ik wat moeite mee'

Rood aangelopen kwam ze over de finish in Thialf. De Nederlandse titel op de drie kilometer bleef bij de NK afstanden buiten bereik voor de olympisch kampioene. Irene Schouten werd 'slechts' derde en plaatste zich met de hakken over de sloot voor de WK afstanden. Drie honderdsten hield ze over op ploeggenote Marijke Groenewoud.

"Ik wist dat ik niet super was en natuurlijk wil ik winnen, zeker, maar ik ben wel blij dat ik me geplaatst heb." Enorm teleurgesteld was Schouten dus niet met brons. Toch kregen niet veel later emoties de overhand bij de drievoudig olympisch kampioene.

"De laatste tijd is het lang vechten, vechten tegen mezelf", verklaarde ze haar tranen.

In mijn wereld is er eigenlijk geen 'nee'.

Irene Schouten

"Ik heb best wel een intens jaar gehad, daar heb ik de laatste maanden wat moeite mee. Ik had het al eerder door, waardoor ik wat gas terug heb genomen." Schouten liet eind december de NK allround aan zich voorbijgaan en deed daardoor ook niet mee aan de Europese kampioenschappen.

"In mijn wereld is er eigenlijk geen 'nee'. Als je heel graag wil, kan er heel veel. En waarschijnlijk heb ik gewoon iets te veel gedaan van alles. Ik hoop dat ik op tijd op de rem heb getrapt en op tijd goed ben voor het WK."

Bekijk hieronder de samenvatting van de 3.000 meter, die gewonnen werd door Antoinette Rijpma-De Jong.

Rijpma-de Jong Nederlands kampioen 3.000 meter, Schouten grijpt met moeite WK-ticket

"Mentaal is het afgelopen jaar een heel zwaar jaar geweest. Er is zoveel bij gekomen, ik wilde heel graag van alles aanpakken", zegt Schouten.

Schouten werd geleefd na het behalen van olympisch goud op de drie kilometer, de vijf kilometer en de massastart. "Van de zomer was ik al heel druk. Het trainen ging allemaal goed en ik had geen klagen, maar in november en december merkte ik dat het steeds meer moeite ging kosten. Sindsdien zeg ik vaker 'nee'."

Nog twee afstanden

Schouten rijdt zondag nog de vijf kilometer en de massastart bij de NK afstanden. De WK zijn van 2 tot en met 5 maart in Heerenveen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl