NOS SchaatsenAangepast

Rijpma-de Jong verslaat bij NK knokkende Schouten, Kok is eindelijk Leerdam de baas

Rijpma-de Jong Nederlands kampioen 3.000 meter, Schouten grijpt met moeite WK-ticket

Antoinette Rijpma-de Jong heeft de Nederlandse titel op de 3.000 meter veroverd. Na haar zege op de 1.500 meter was Rijpma-de Jong zaterdag ook de snelste op de dubbele afstand bij de Daikin NK afstanden in Heerenveen.

Het zilver was voor Joy Beune. Irene Schouten knokte zich naar de derde plaats en veroverde ternauwernood een WK-ticket.

Femke Kok werd voor de tweede keer in haar carrière Nederlands kampioene op de 500 meter. Ze was over twee races ruim sneller dan topfavoriete Jutta Leerdam.

"Het was heel cool om met de vlag een rondje over het ijs te rijden", lachte Kok. "Want de eerste keer dat ik Nederlands kampioen werd, was het corona."

Kok houdt stand op tweede 500 meter en is Nederlands kampioen

Rijpma-de Jong kwam bij de 3.000 meter als eerste van de favorieten op het ijs. De regerend wereldkampioene op de drie kilometer reed tegen Joy Beune en zag haar 23-jarige tegenstandster razendsnel van start gaan.

Beune hield het verrassend lang vol en leek de rit te gaan winnen, maar Rijpma-de Jong kwam in de laatste ronde toch nog net onderdoor.

De rit tussen Beune en Rijpma-de Jong was niet alleen spannend, maar ging ook heel hard. Beide vrouwen doken onder de vier minuten: 3.58,48 voor Rijpma-de Jong, 3.58,65 voor Beune.

Bekijk hieronder de reacties van Rijpma-de Jong en Beune:

In de rit die volgde beet langeafstandsspecialiste Marijke Groenewoud zich stuk op de tijden van Rijpma-de Jong en Beune. Schouten, die in 2021 en 2022 de Nederlandse titel had veroverd, kwam in de slotrit in actie.

Het was voor de drievoudig olympisch kampioene haar eerste race in wedstrijdverband na een lange winterstop. Schouten had er namelijk voor gekozen de NK allround over te slaan, waardoor ze ook de EK in Hamar miste.

Ook de 1.500 meter van vrijdagavond besloot ze over te slaan, omdat ze daar naar eigen zeggen "weinig te zoeken" had. Op de 3.000 meter werd al snel duidelijk dat ze nog zoekende is naar haar vorm.

In het interview na haar derde plaats schoot Schouten vol. De drukte na haar olympische succes werd haar de afgelopen tijd iets te veel:

Geëmotioneerde Schouten: 'Het is al een tijd vechten, daar heb ik moeite mee'

De tijd van Rijpma-de Jong was eigenlijk nooit echt binnen bereik en Schouten moest zelfs nog knokken voor een WK-ticket. Met beide armen los perste ze er een eindsprint uit en die was net genoeg om Groenewoud van de derde plaats te stoten.

Kok slaat gat met Leerdam

Op de 500 meter had Kok bij de eerste omloop al een behoorlijk gat geslagen met Leerdam. Het verschil tussen beide sprintsters was 0,32 seconde. Tussen Kok en Leerdam, die de derde tijd neerzette, stond nog Michelle de Jong.

Kok flink sneller dan Leerdam op eerste 500 meter NK afstanden

Zoals wel vaker dit seizoen werd op de kortste sprintafstand een tweestrijd tussen Leerdam en Kok verwacht. Onder meer bij de NK en de EK sprint bezetten de twee Nederlandse vrouwen de hoogste twee tredes van het podium.

Bij beide toernooien was Leerdam sterker dan Kok en ook bij de wereldbekerwedstrijden was ze drie van de vier keer sneller dan haar landgenote. Ze gold dan ook als topfavoriete voor de Nederlandse titel op de 500 meter.

Leerdam na Kok op het ijs

De 24-jarige Leerdam, die de 1.000 meter als favoriete afstand heeft, kwam in de rit na Kok op het ijs en wist dus wat haar te doen stond. De twee jaar jongere Kok had namelijk 37,48 neergezet.

Leerdam reed tegen De Jong en de nummer drie van vorig jaar verraste de regerend Nederlands kampioene. De Jong klokte 37,65 en klopte daarmee Leerdam, die in 37,80 over de finish kwam.

Op de tweede 500 meter kwam Leerdam beter voor de dag en zette ze de snelste tijd neer. Dat was niet genoeg om Kok in te halen in het klassement over twee races, maar ze verzekerde zich daarmee wel van een startbewijs voor de WK afstanden.

Bij de NK afstanden in Thialf staan niet alleen Nederlandse titels op het spel, maar ook startbewijzen voor de WK afstanden.

De snelste drie schaatsers per afstand plaatsen zich voor de WK, alleen op de 5.000 meter van de vrouwen en de 10.000 meter van de mannen kwalificeren zich de eerste twee. De WK afstanden worden van 2 tot en met 5 maart gehouden in Heerenveen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl