Antoinette Rijpma-de Jong viert haar Nederlandse titel op de 1.500 meter
NOS Schaatsen

Ploeterende Rijpma-de Jong wint 1.500 meter; ook Groenewoud en Leerdam naar WK

Antoinette Rijpma-de Jong heeft haar Nederlandse titel op de 1.500 meter geprolongeerd. De grote favoriete moest wel alles uit de kast halen om Marijke Groenewoud, Jutta Leerdam en Joy Beune achter zich te houden op de Daikin NK afstanden in Heerenveen.

Rijpma-de Jong, Groenewoud en Leerdam plaatsten zich voor de WK van begin maart in Thialf. Beune viste net achter het net.

De topvier was dezelfde als in oktober op het kwalificatietoernooi voor de wereldbeker. Toen won Rijpma-de Jong in 1.54,71, waarna ze in drie van de vier wereldbekerraces het podium haalde.

Ditmaal reed Rijpma-de Jong een moeizame tweede volle ronde, maar ze perste er op karakter nog een goede slotronde uit, die genoeg was voor de titel.

'Alles ging mis'

"Ik weet niet wat dit voor rit was", vroeg Rijpma-de Jong zich na afloop af. "Alles wat ik van tevoren gevisualiseerd had, ging mis."

Bekijk de reacties van Antoinette Rijpma-de Jong en Marijke Groenewoud:

"Er ging zoveel mis, maar ik heb toch nog geprobeerd er een rit van te maken die oké was", zei de Nederlands kampioene. "Of dat gelukt is? Het was een rit die ik nooit meer wil rijden."

Kleine verschillen

De verschillen waren klein in Heerenveen. Leerdam ging in haar rit als een raket van start, betaalde daar in de laatste ronde de tol voor en noteerde uiteindelijk 1.55,39. In de rit daarna was Groenewoud na een stabiele race slechts 0,008 sneller dan Leerdam.

Bekijk het programma van zaterdag en zondag:

De snelste drie schaatsers per afstand plaatsen zich voor de WK, alleen op de 5.000 meter van de vrouwen en de 10.000 meter van de mannen kwalificeren zich de eerste twee. De WK afstanden worden van 2 tot en met 5 maart gehouden in Heerenveen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl