NOS Schaatsen

NK-titel 'interessant' voor Snellink, maar hij kijkt verder: 'Heb iets groter doel'

Nieuwe ster Snellink denkt groter dan NK: 'Titel wordt pas bij WK verdeeld'

Beau Snellink denkt groot. Op de vraag of het de schaatser van Jumbo-Visma bij de NK afstanden vooral te doen is om de nationale titel of een plek op de WK afstanden - waarvoor een plek bij de topdrie volstaat op de vijf kilometer - is zijn antwoord helder.

"Plaatsen. De titel wordt pas verdeeld in maart. De Nederlandse titel is ook interessant, daar gaan we ook hartstikke hard voor strijden. Maar het WK is net even wat groter. Dus ik hoop me daarvoor te plaatsen."

Titels en tickets

De NK afstanden, die vrijdagavond in Heerenveen beginnen, zijn het kwalificatietoernooi voor de WK afstanden, van 2 tot en met 5 maart, eveneens in Thialf. De beste drie schaatsers per afstand (de beste twee op de 5.000 meter vrouwen en de 10.000 meter mannen) plaatsen zich voor het mondiale titeltoernooi.

Bekijk hieronder het programma van de NK afstanden, die live te zien zijn bij de NOS:

Al bijna twee jaar gaat de 21-jarige Snellink door het leven als wereldkampioen, maar dit seizoen beleefde hij zijn echte doorbraak. Voor het eerst reed hij wereldbekers op de individuele afstanden. Op de vijf kilometer leverde dat een zilveren en een bronzen medaille op.

In Calgary reed hij in december voor het eerst in zijn carrière onder de 6.10, om een paar weken later zilver te pakken op de NK allround, net als een jaar geleden.

"Het eerste deel van het seizoen is hartstikke goed gegaan", zegt Snellink. "Nu wil ik hier laten zien wat ik waard ben. Daar heb ik alleen maar heel veel zin in."

Wereldkampioen ploegenachtervolging

Snellink heeft dus al WK-goud in de kast hangen. Hij haalde de WK afstanden van 2021 weliswaar niet op de vijf of tien kilometer, maar werd op 19-jarige leeftijd wel geselecteerd op de ploegenachtervolging, die hij mocht rijden na een afmelding van Sven Kramer.

Snellink pakte de wereldtitel met Patrick Roest en Marcel Bosker. Dat waren vorig jaar nog zijn ploeggenoten bij Jumbo-Visma, maar zij zijn sinds dit seizoen beiden actief in het zwart/groen van Reggeborgh.

Door hun vertrek en het afscheid van Kramer staan de schijnwerpers wat meer op Snellink gericht. "Misschien wel", erkent hij, "maar het is ook jammer."

"Het liefst heb je hem (Roest, red.) er bij. Hij kan hartstikke hard trainen en het is een mooie gast om in het team te hebben. Maar als hij weggaat, moeten wij door."

Snellink heeft de plek van Roest ingenomen als beste allrounder van Jumbo-Visma. "Maar ik heb nog niks gewonnen. Dus in dat opzicht nog niet helemaal. Maar binnen het team misschien wel."

Bekijk hieronder interviews met Antoinette Rijpma-de Jong, vrijdagavond de favoriete op de 1.500 meter, en Patrick Roest, die op de vijf kilometer in actie komt:

Op de vijf kilometer moet Snellink vrijdagavond niet alleen afrekenen met Roest en Bosker, want ook zijn ploeggenoot Jorrit Bergsma aast op de titel. De 37-jarige Bergsma is de oudste deelnemer aan de NK afstanden.

"Ik zie Bergsma zeker als concurrent. Vorig jaar had ik Kramer en Roest als concurrenten in ons team, nu is dat Bergsma. Dat vind ik alleen maar mooi. We kunnen het enorm goed met elkaar vinden; iedereen probeert het beste uit zichzelf te halen."

Eén individuele zege

Snellink heeft bij de senioren één individuele zege op zijn naam staan: de tien kilometer bij de NK allround van vorig seizoen. Een overwinning op de vijf kilometer levert hem vrijdagavond de nationale titel op, maar Snellink wil meer.

"Ik heb wel een iets groter doel. Misschien niet voor nu, misschien ook pas over een paar jaar. Maar voor nu gaat het hartstikke goed."

"Mijn snelste tijd staat hier (in Thialf, red.) op 6.11,08. Ik denk niet dat de omstandigheden weer zo goed zijn. Toen was de luchtdruk wat lager. Maar iedereen heeft ermee te dealen. We gaan er gewoon het beste uithalen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl