NOS Schaatsen

Roest verrast bij NK door op 1.500 meter titanen Nuis en Krol te verslaan

Roest zorgt voor verrassing op 1.500 meter door Nuis en Krol te verslaan

Patrick Roest heeft bij de Daikin NK afstanden voor een grote verrassing gezorgd op de 1.500 meter. De 27-jarige Lekkerkerker was wereldkampioen Thomas Krol en olympisch kampioen Kjeld Nuis te snel af en pakte de Nederlandse titel.

Voor Roest is het al zijn tweede titel van dit weekend. Op de 5.000 meter was hij vrijdagavond ook al de sterkste.

Roest had in Wesly Dijs een goede tegenstander op de middellange afstand. Hij moest zijn best doen om Dijs bij te halen en de rit te winnen. Een fenomenale slotronde van 27 seconden hielp hem naar een eindtijd van 1.44,55.

Nuis vs. Krol

Na Roest kwamen Nuis en Krol op het ijs voor een titanenstrijd. De verwachting was dat uit die rit de Nederlands kampioen zou komen.

Thomas Krol (in het geel) en Kjeld Nuis

Voor olympisch kwampioen Nuis was het seizoen wat stroef begonnen, vanwege een liesblessure. Door gebrek aan wedstrijdritme duurde het even voordat hij zich weer kon meten met de wereldtop. Bij de recentste wereldbekerwedstrijden, halverwege december in Calgary, was hij weer helemaal terug en pakte hij goud.

Krol greep daar het brons, net zoals hij deed bij de tweede World Cup van het seizoen. De regerend wereldkampioen sprint kent een wisselvallig seizoen. Zo liep hij de EK sprint mis, waardoor hij zijn Europese titel niet kon verdedigen.

De strijd tussen Nuis en Krol ging gelijk op en werd pas beslist op de streep. Krol kwam enkele millimeters eerder over de streep. Zijn tijd (1.44,86) was echter niet genoeg om Roest te verslaan.

Pijn bij Nuis

"Het deed vooral heel erg pijn", zei Nuis na afloop. "Dit zijn wel de mooiere ritten voor een schaatser, om tegen elkaar op het scherpst van de snede te winnen."

Mede door een missertje in de bocht kon Nuis de winst niet pakken. "Veel te vroeg op de blokken, echt een beginnersfout. Dan doe ik mezelf gewoon de das om. Ik lig bijna op m'n snufferd."

Roest ziet het aan

Roest zag het vanaf het middenterrein aan en concludeerde dat hij in vorm is. "Het is zwaar ijs. Dan moet je in goeden doen zijn om door te blijven stampen."

"Ik begon het seizoen al heel erg goed en stapje voor stapje gaat het nog beter. Ik ben blij dat het WK er vrij snel al aan komt, zodat ik die vorm goed kan behouden."

Roest stond al vaker op het podium van de 1.500 meter bij de NK afstanden, maar pakte de nationale titel nog nooit. "Ik win ze niet zo heel vaak", wist Roest zelf ook. "Dan is het wel lekker om het op het Nederlands kampioenschap te doen."

Bij de NK afstanden in Thialf staan niet alleen Nederlandse titels op het spel, maar ook startbewijzen voor de WK afstanden.

De snelste drie schaatsers per afstand plaatsen zich voor de WK, alleen op de 5.000 meter van de vrouwen en de 10.000 meter van de mannen kwalificeren zich de eerste twee. De WK afstanden worden van 2 tot en met 5 maart gehouden in Heerenveen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl