NOS SchaatsenAangepast

Rijpma-de Jong op 'vechtlust' naar wereldbekerzilver 1.500 meter, goud Wiklund

Rijpma-de Jong pakt zilver op 1.500 meter, Wiklund flink sneller dan de rest

Antoinette Rijpma-de Jong heeft zich een dag na haar negende plaats op de 3.000 meter herpakt bij de wereldbekerwedstrijden in het Poolse Tomaszów. Ze veroverde zilver op de 1.500 meter.

De zege was voor Ragne Wiklund, die voor het eerst een wereldbekerwedstrijd over 1.500 meter won. De 22-jarige Noorse was flink sneller dan de rest. Ze dook als enige van het deelnemersveld onder de 1.57.

Marijke Groenewoud was een week na haar wereldbekerzege op de vorige 1.500 meter in Tomaszów niet van de partij. Zij was teruggevlogen naar Nederland. Rijpma-de Jong koos er juist voor de eerste wereldbeker in Polen te laten schieten en bij de tweede aanwezig te zijn.

Rijpma-de Jong opgelucht met zilver: 'Hopelijk richting de WK nog beter'

Op de 3.000 meter van vrijdag had Rijpma-de Jong het zwaar, maar een dag later op de 1.500 meter kwam ze beter voor de dag.

Wel verloor ze haar rit tegen Wiklund, die vorige week nog het zilver pakte. De 22-jarige Wiklund had in het tweede gedeelte van de race meer over dan de 27-jarige Rijpma-de Jong en kwam bijna een seconde eerder over de finish. Wiklund zette 1.56,45 neer, Rijpma-de Jong zette daar 1.57,39 tegenover.

Pure vechtlust

"Dit was pure vechtlust", was de eerste reactie van Rijpma-de Jong. "Waar ik me gisteren een beetje verdrietig voelde onderweg, dacht ik vandaag: gewoon gaan."

Bekijk hieronder het programma van zondag. Alle afstanden zijn live te zien op NOS.nl en in de NOS-app:

Miho Takagi beet zich een rit later stuk op de tijden van Wiklund en Rijpma-de Jong. De 28-jarige Japanse was dit seizoen bij drie van de zes wereldbekers de snelste op de 1.500 meter en was een week geleden al zeker van winst van het wereldbekerklassement.

Met 1.57,59 pakte Takagi in Tomaszów brons, net als vorige week. Joy Beune kwam drie honderdsten tekort voor een podiumplaats. De 23-jarige Nederlandse zette in de slotrit 1.57,62 neer.

Teamsprintsters vallen

De Nederlandse teamsprintsters konden het wereldbekerklassement winnen, maar kwamen in Tomaszów ten val. Het trio met Michelle de Jong, Marrit Fledderus en Isabel Grevelt zette geen tijd neer, nadat Fledderus hard onderuit was gegleden.

"Ze viel hard op haar hoofd", zag Grevelt. "Dat vind ik heel vervelend. Ik hoop dat het goed gaat."

Nederland ging de laatste wedstrijd in met een gedeelde eerste plek met 108 punten. Dat waren er evenveel als de Verenigde Staten en Canada. De zege ging naar het team van de VS. McKenzie Browne, Erin Jackson en Kimi Goetz bleven het drietal van Canada voor en grepen zo ook de wereldbeker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl