NOS SchaatsenAangepast

Leerdam pakt vijfde WB-zege 1.000 meter, maar komt één punt tekort voor eindzege

Leerdam pakt vijfde WB-zege op 1.000 meter, maar komt één punt tekort voor eindzege

Als Jutta Leerdam een kilometer schaatst, wint ze. En ruim ook. Tijdens de wereldbekerfinale in het Poolse Tomaszów was ze met haar 1.14,94 op de 1.000 meter veel sneller dan de nummer twee Kimi Goetz (1.15,54) en nummer drie Miho Takagi (1.15,67).

Het was Leerdams vijfde wereldbekerzege op de 1.000 meter, maar de 24-jarige schaatsster pakte niet de eindzege in het klassement omdat de Japanse Takagi op het podium eindigde en daarmee genoeg punten binnenhaalde om Leerdam één punt achter zich te houden.

Op aanraden van Orie

"Heel jammer wel", zei Leerdam achteraf. Als ze vorig wereldbekerweekend gewoon had meegedaan, had ze de eindzege wel gehaald. Maar op aanraden van coach Jac Orie reed ze er niet. "Als hij denkt dat het beter voor mij is, dan doe ik dat."

Bekijk hier de reactie van Leerdam:

Leerdam komt één punt tekort voor WB-eindzege 1.000 meter: 'Heel jammer wel'

Bij afwezigheid van Leerdam won vorige week de Amerikaanse Goetz de kilometer in 1.16,00. Het ijs in Polen was toen een stuk slechter dan deze dagen. Dat bleek toen Britany Bowe met 1.15,82 al vroeg sneller was dan Goetz' winnende tijd van vorige week.

Dit laatste wereldbekerweekend van het seizoen was Leerdam er wel gewoon bij. En dat is niet onopgemerkt gebleven. Op het Poolse ijs bleef ze tweetienden boven het baanrecord van Bowe. Leerdam is de tweede vrouw die in Tomaszów onder de 1.15 schaatste.

Voor Antoinette Rijpma-de Jong, die na een moeizame schaatsweek zaterdag toch zilver pakte op de 1.500 meter, was haar zevende plek (1.16,55) redelijk bemoedigend. De andere Nederlandse inbreng kwam van Isabel Grevelt, negende in 1.17,26, en Naomi Verkerk, twaalfde in 1.17,76.

Blondin wint massastartklassement

Op de massastart heeft Ivanie Blondin de zege in het eindklassement gepakt door derde te worden op de laatste massastart van het seizoen. De Canadese moest punten goedmaken op Marijke Groenewoud, die eerste stond in het klassement. En Groenewoud startte niet in Polen, net als Irene Schouten.

Blondin grijpt WB-eindzege massastart, bij afwezigheid Groenewoud en Schouten

In de finale ging de Canadese Valerie Maltais op avontuur en zij kreeg alleen de Japanse Momoka Horikawa achter zich aan. In de sprint was de Japanse net sneller waardoor ze haar eerste wereldbekerzege pakte. Blondin won de sprint van het peloton en sprokkelde zo genoeg punten binnen voor de eindzege.

Met de afwezigheid van Groenewoud en Schouten doemde de vraag op wat Nederland nog voorstelt op de massastart als dat duo afwezig is. Voor de medailles meerijden, is zonder Groenewoud-Schouten een stuk lastiger. Robin Groot werd zevende, Elisa Dul twaalfde.

Groot liet in de halve finale wel zien, dat de back-ups van de Nederlandse massastartsters potentie hebben. In haar heat eindigde Groot nipt als tweede achter Blondin.

Het wereldbekerseizoen is nu voorbij. De schaatssters zullen hun rust gaan pakken voor de WK afstanden over twee weken, van 2 tot en met 5 maart in Heerenveen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl