Kim Jong-un met naast hem zijn dochter bij de voetbalwedstrijd
NOS NieuwsAangepast

Dochter van Noord-Koreaanse leider duikt op bij voetbalwedstrijd

De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un heeft voor het eerst zijn dochter laten zien bij een niet-militair evenement. Dat gebeurde bij een voetbalwedstrijd ter ere van de geboortedag van voormalig leider Kim Jong-il. Daarbij speelden legerfunctionarissen en kabinetsmedewerkers tegen elkaar.

De dochter van Kim Jong-un is de afgelopen maanden al vaker in het openbaar verschenen. Vorige week werd ze gezien bij een grote militaire parade in de hoofdstad Pyongyang, waarbij het regime pronkte met allerlei nieuwe raketten en ander wapentuig. Ook verscheen haar beeltenis op postzegels, om succesvolle Noord-Koreaanse raketproeven te vieren.

Het meisje zou Ju-ae heten en ongeveer tien jaar oud zijn. Heel veel meer is er over haar niet bekend, maar er wordt gespeculeerd dat Ju-ae wordt klaargestoomd voor het leiderschap van de zeer gesloten dictatuur. Ze wordt in Noord-Koreaanse media steevast "geliefd" en "gerespecteerd" genoemd.

Zuid-Korea noemt die speculaties overigens prematuur, gezien de nog jonge leeftijd van Kim Jong-un (39) en de door mannen gedomineerde machtsstructuur bij de noorderburen.

Dit zijn beelden van de voetbalwedstrijd:

Dochter van Kim Jong-un bij voetbalwedstrijd

Op foto's van staatspersbureau KCNA is te zien dat de dochter met ogenschijnlijk veel enthousiasme naar de wedstrijd kijkt. Daarbij zit ze tussen allerlei hooggeplaatste figuren van de regering en het Noord-Koreaanse leger. De machtige zus van Kim Jong-un, Kim Yo-jong, zat ook in het stadion.

Volgens KCNA bracht de aanwezigheid van Kim Jong-un en zijn dochter "vreugde en opwinding" in het stadion. De wedstrijd eindigde in 3-1. Het team van het leger won de wedstrijd van het Noord-Koreaanse kabinet.

Raket gelanceerd

Overigens had het Noord-Koreaanse leger een dag na de voetbalwedstrijd alweer tijd voor andere zaken. De Noord-Koreanen vuurden vanochtend een langeafstandsraket af, die ten westen van Japan in zee belandde. Volgens de Japanners was de raket een uur in de lucht.

Ook de Verenigde Staten zeggen bekend te zijn met de lancering van een ballistische raket door Noord-Korea. De Noord-Koreanen mogen die van de Verenigde Naties niet afvuren, maar daar trekt het regime zich niets van aan. De Amerikanen veroordelen de raketlancering.

Het was voor het eerst dit jaar dat Noord-Korea een raket lanceerde. Het Zuid-Koreaanse leger meldt dat de raket is afgevuurd vanuit de omgeving van Sunan, waar de internationale luchthaven van Pyongyang gevestigd is. Vanuit daar zijn de afgelopen jaren ook de meeste internationale ballistische raketten van Noord-Korea afgevuurd.

De Noord-Koreanen dreigden gisteren met een "ongekend krachtige" actie, als reactie op aangekondigde militaire oefeningen van Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl