NOS NieuwsAangepast

Kim Jong-un pronkt met nieuwste raketten en zet dochtertje in middelpunt

In een grootse militaire parade in Pyongyang, bijgewoond door de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un en zijn familie, heeft het land zijn meest geavanceerde wapens laten zien aan de buitenwereld.

Duizenden militairen, rijen met tanks en de nieuwste intercontinentale ballistische raketten werden met veel bombarie getoond tijdens een militaire parade ter ere van de 75ste verjaardag van het Koreaanse Volksleger.

Het was nog maar de vraag of Kim Jong-un in het openbaar zou verschijnen, omdat hij al een poos afwezig was in de staatsmedia. Op beelden, vrijgegeven door het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA, is de dictator te zien met aan zijn zijde een meisje, van wie wordt aangenomen dat ze zijn dochter Kim Ju-ae is.

Bij een staatsbanket zat Ju-ae tussen haar vader en haar moeder Ri Sol-ju:

Kim Ju-ae in het middelpunt van de militaire parade in Pyongyang

Afgelopen november verscheen de 9-jarige Ju-ae voor het eerst in het openbaar. Toen was ze op foto's te zien bij een raketlancering. Nu werd het meisje zelf flink in de schijnwerpers gezet.

"De aanwezigheid van zijn dochter bij zo'n belangrijk evenement geeft duidelijk een signaal af", zegt hoogleraar Leif-Eric Easly tegen CNN. "Door zo opzichtig je vrouw en dochter te betrekken, wil Kim Jong-un het binnen- en buitenland laten zien dat zijn familiedynastie en het Noord-Koreaanse leger onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn."

Bekijk hieronder beelden van de militaire parade in Pyongyang:

Zo zag de militaire parade ter ere van het Noord-Koreaanse Volksleger eruit

Over het privéleven van de Noord-Koreaanse leider is zeer weinig bekend. In 2013 zei de Amerikaanse oud-basketballer Dennis Rodman na een bezoek aan Noord-Korea dat hij een pasgeboren dochter van Kim had vastgehouden.

Het meisje zou Ju-ae heten. Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap hebben Kim en zijn vrouw Ri Sol-ju mogelijk nog twee kinderen, maar dat is nooit bevestigd door staatsmedia.

Kim Jong-un nam het leiderschap van het land in 2011 over van zijn vader Kim Jong-il, die op zijn beurt zijn vader Kim Il-sung opvolgde. Over een eventuele opvolging van Kim Jong-un in de verre of nabije toekomst wordt door Noord-Korea nooit iets gezegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl