Betogers voor het Assembleegebouw, waar het parlement van Suriname huist
NOS NieuwsAangepast

Tientallen arrestaties en gewonden na bestorming parlement Suriname, avondklok ingesteld

De Surinaamse politie heeft bij de rellen van gisteren in de hoofdstad Paramaribo zeker vijftig demonstranten opgepakt. Bij de bestorming van het parlementsgebouw en andere ongeregeldheden raakten twintig mensen gewond, zeggen de autoriteiten.

Op andere plekken in de stad werden winkelruiten ingegooid. Ook is er een tankstation geplunderd. Als reactie heeft de regering van president Santokhi een avondklok ingesteld: de binnenstad van Paramaribo is tot 10.00 uur Nederlandse tijd afgesloten. De politie vraagt iedereen om binnen te blijven. Winkels en markten blijven vandaag dicht.

De onlusten begonnen na een anti-regeringsprotest in de ochtend waarbij duizenden mensen aanwezig waren. De organisatoren van de demonstratie zouden de controle over de menigte zijn kwijtgeraakt. De lobby van het parlementsgebouw werd vernield en er sneuvelden ramen. De politie zette traangas in en schoot met losse flodders om de menigte uiteen te drijven.

President Santokhi reageert op de rellen en meer protesten zijn ook niet uit te sluiten:

Parlement Suriname bestormd: 'Meer protesten niet uitgesloten'

'Eerst gemoedelijk'

"Het gebeurde vrij onverwacht", zegt NOS-redacteur Lena van Dijk in het NOS Radio 1 Journaal. Zij was bij het parlementsgebouw aan het werk toen de sfeer omsloeg. "De sfeer was eerst heel gemoedelijk. Wij waren voor het Surinaamse Jeugdjournaal aan het filmen en er waren ook veel kinderen en jongeren. Dus de sfeer was goed, maar op een gegeven moment wilden veel demonstranten dat er politici naar buiten zouden komen."

Toen dat niet gebeurde, begonnen mensen met stenen te gooien, zegt Van Dijk. Na de waarschuwingsschoten en het traangas van de politie, sloeg de sfeer volgens haar helemaal om. "Mensen raakten in paniek", zegt ze. "Veel journalisten ademden ook traangas in, mijn collega's en ik ook. Dat was heel naar. We zijn naar de zijkant gegaan. Veel mensen renden in alle paniek weg van het plein. Een aantal mensen is dus gebleven en heeft het parlementsgebouw bestormd."

  • AFP
    Betogers voor het Assembleegebouw, waar het parlement van Suriname huist
  • ANP
    Demonstranten op het Onafhankelijkheidsplein
  • ANP
    De bestorming van het parlementsgebouw

Verschillende politieke partijen hebben de rellen veroordeeld. "Ons geliefd Suriname heeft aan onrust geen boodschap", stelt de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij ABOP. De Vooruitstrevende Hervormings Partij wil harde maatregelen tegen plunderaars en de Nationale Democratische Partij betuigt "diep medeleven met de gewonden en de getroffen ondernemers".

Parlementsvoorzitter Marinus Bee zegt in een reactie op het geweld dat "muitend en plunderend de straten bevolken er niet voor zorgt dat de Surinaamse economie gezond wordt". Hij roept mensen die het niet eens zijn met de regering op om "voortaan hun misgenoegen op een geciviliseerde manier te uiten". President Santokhi noemde de onlusten gisteren "ver en ver buiten de regels van het democratische spel" en "een ernstige inbreuk op de democratische orde".

Journalisten aangevallen

De demonstranten vinden dat president Santokhi en vicepresident Brunswijk hun verkiezingsbeloftes niet nakomen en eisen hun vertrek. Van zijn voorganger Bouterse erfde de president een lege staatskas, een torenhoge schuld en een diepgeworteld corruptieprobleem.

Daarnaast is er sprake van hoge inflatie en gestegen prijzen voor onder meer brandstof, gasflessen en levensmiddelen. Bovendien is er woede omdat Santokhi op diverse belangrijke functies familieleden heeft benoemd.

Bij de rellen zijn journalisten bedreigd en aangevallen. Zo werd de auto van een redacteur van Starnieuws in brand gestoken toen hij live verslag deed bij het parlementsgebouw en is de telefoon van een andere journalist gestolen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl