De bestorming van het parlementsgebouw
NOS NieuwsAangepast

Avondklok in Paramaribo, winkels en markten blijven dicht na parlementsbestorming

De binnenstad van Paramaribo blijft tot zeker 10.00 uur Nederlandse tijd afgesloten na de onlusten van gisteren. Anti-regeringsdemonstranten drongen het Surinaamse parlement binnen en op andere plekken waren plunderingen en brak brand uit.

De politie vraagt iedereen om binnen te blijven en alle openbare markten in Paramaribo blijven vandaag in opdracht van de regering gesloten. De regering heeft ook winkeliers gevraagd om hun zaak te sluiten. "Wij gaan in deze periode alles doen om de rust te herstellen, maar ook om de personen die verantwoordelijk zijn voor de onrust ter verantwoording te roepen", zei president Santokhi.

Hij noemt de onlusten "ver en ver buiten de regels van het democratische spel" en "een ernstige inbreuk op de democratische orde". De president heeft een taskforce opgericht waarvan ook het leger deel uitmaakt. Die gaat mensen opsporen die ernstige strafbare feiten hebben gepleegd.

'Incidenten in verschillende wijken'

Volgens de president zijn nog "in verschillende wijken en buurten incidenten gaande" waar politie en leger naartoe zijn gestuurd.

De onlusten begonnen na een anti-regeringsprotest in de ochtend waarbij duizenden mensen aanwezig waren. De organisatoren van de demonstratie raakten volgens Starnieuws de controle over de menigte kwijt.

De lobby van het parlementsgebouw werd vernield en er zijn ramen gesneuveld. Ook zou er brand zijn geweest. De militaire politie zette traangas in en schoot met losse flodders om de menigte uiteen te drijven.

Op andere plekken werd onder meer een tankstation geplunderd en werden winkelruiten ingegooid.

"Het protest begon vanochtend heel gemoedelijk, er waren ook veel jongeren en kinderen bij", zegt journalist Lena van Dijk, die in Paramaribo voor het Surinaamse Jeugdjournaal werkt.

"Toen de truck met daarop de organisatoren van het protest niet tot de binnenstad werd toegelaten door de politie, zijn betogers de truck gaan halen en werd het al wat onrustig." De sfeer sloeg volgens haar om toen betogers eisten dat politici naar buiten zouden komen en dat niet gebeurde.

Bekijk beelden van de onlusten:

Protesten in Suriname tegen de regering van Santokhi

Demonstranten vinden dat Santokhi en vicepresident Brunswijk hun verkiezingsbeloftes niet nakomen en eisen hun vertrek.

Van zijn voorganger Bouterse erfde de president een lege staatskas, een torenhoge schuld en een diepgeworteld corruptieprobleem. Daarnaast is er op dit moment sprake van hoge inflatie en gestegen prijzen voor onder meer brandstof en is er woede omdat Santokhi op diverse belangrijke functies familieleden heeft neergezet.

Woensdag stapte de sociaaldemocratische partij NPS uit de regeringscoalitie. De partij vond dat zij de laatste twee jaar nauwelijks betrokken werd bij de besluitvorming.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl