Chaos bij onlusten in Suriname, betogers dringen parlement binnen
Anti-regeringsdemonstranten zijn in Paramaribo aan het begin van de avond (Nederlandse tijd) het Assembleegebouw binnengedrongen, waar het parlement van Suriname huist. De lobby van het gebouw is vernield en er zijn ramen gesneuveld, meldt de lokale nieuwssite Starnieuws. Ook zou er brand zijn geweest.
Om de demonstranten terug te dringen, heeft de militaire politie met traangas en losse flodders geschoten. Meerdere mensen zouden onwel zijn geworden door het traangas, schrijft Starnieuws.
Ook op andere plekken in Paramaribo is het onrustig. Een politiepost bij een bank is omvergegooid, in een historisch pand is brand gesticht. Ook de auto van een lokale journalist is in brand gestoken. Verder is op beelden te zien dat een tankstation wordt geplunderd en de ruit van een winkel wordt ingegooid.
Dit zijn beelden uit de Surinaamse hoofdstad:
Bij het anti-regeringsprotest waren vanochtend enkele duizenden mensen aanwezig. De organisatoren van de demonstratie zouden de controle over de menigte inmiddels kwijt zijn en lijken niet meer aanwezig bij de onlusten, meldt Starnieuws. De militaire politie zet helikopters in om te surveilleren.
"Iedereen is hier erg geschrokken", zegt journalist Lena van Dijk, die in Paramaribo voor het Surinaamse Jeugdjournaal werkt. "Het protest begon vanochtend heel gemoedelijk, er waren ook veel jongeren en kinderen bij. Toen de truck met daarop de organisatoren van het protest niet tot de binnenstad werd toegelaten door de politie, zijn betogers de truck gaan halen en werd het al wat onrustig."
Van Dijk was aanwezig op het Onafhankelijkheidsplein, bij het parlementsgebouw, toen betogers begonnen te roepen dat politici naar buiten moesten komen. "Dat gebeurde niet en toen sloeg de sfeer om. Toen demonstranten het terrein van het Assembleegebouw op kwamen heeft de politie met traangas geschoten. Mensen raakten in paniek en zijn gevallen. Mijn collega's en ik werden ook geraakt."
Vervolgens begonnen mensen te plunderen. Van Dijk zegt dat veel winkels in de binnenstad houten planken voor de ramen hebben geplaatst voor extra bescherming. Een pand van een telecomprovider zou in brand zijn gestoken. De Centrale Bank van Suriname meldt online dat er extra veiligheidsmaatregelen getroffen zijn, nadat er stenen naar het bankgebouw en personeel werden gegooid.
Op sociale media gaan beelden rond van een tankstation dat wordt geplunderd:
De Surinaamse regering heeft via een schriftelijke verklaring gereageerd op de onlusten. Het kabinet schrijft dat het "onder geen beding zal tolereren dat de rechtsstaat en democratische instituten in ons geliefd Suriname aangetast worden".
Verder is er een zogenoemde task force opgezet om mensen die verantwoordelijk zijn voor "aanvallen en vernielingen" op te sporen en aan justitie over te dragen. In de verklaring staat ook dat de leiders van de protestacties verhoord zullen worden.
Onvrede
De demonstranten eisen het vertrek van president Santokhi en vicepresident Brunswijk. Die komen hun verkiezingsbeloftes niet na, vinden ze.
Santokhi erfde van zijn voorganger Bouterse een lege staatskas. Ook gaat Suriname nu gebukt onder slechte economische omstandigheden en hoge inflatie. Vorige week werden de prijzen van onder meer brandstof, gasflessen en internet nog fors verhoogd. Bovendien is er woede over nepotisme: Santokhi heeft verschillende familieleden op belangrijke functies gezet.
De sociaaldemocratische partij NPS stapte woensdag uit de regeringscoalitie. De partij werd naar eigen zeggen de laatste twee jaar nauwelijks nog betrokken bij de besluitvorming, terwijl de NPS het vaak niet eens was met bijvoorbeeld politieke benoemingen van familieleden en vrienden.