NOS Voetbal

Jahanbakhsh leeft op na turbulent WK: 'Trots om Iraniërs beetje blij te maken'

Jahanbakhsh leeft op na turbulent WK: 'Trots om Iraniërs beetje blij te maken'

De topper tussen Feyenoord en PSV (2-2) was in Iran live te zien. Dat merkte Alireza Jahanbakhsh, met twee doelpunten als invaller man de grote man bij Feyenoord, na afloop.

"Ik heb veel berichtjes gekregen, vooral van familie en vrienden", straalde de aanvaller na het duel. "Ik ben er trots op dat ik de mensen een beetje blij maak."

Met zijn twee doelpunten zette Jahanbakhsh zijn lijn van 2023 voort. Hij begon met de late gelijkmaker tegen FC Utrecht (1-1). Daarop volgden drie basisplaatsen en als invaller tegen PSV nog twee goals. Er staat dit jaar duidelijk een andere Jahanbakhsh op het veld dan in 2022.

De 29-jarige aanvaller lijkt bevrijd na een bewogen WK met Iran. Het ging in Qatar bij de nationale ploeg nauwelijks over het voetbal, maar meer over de onrust in eigen land. Voorafgaand aan het openingsduel met Engeland zongen de internationals uit protest niet mee met het volkslied.

In Studio Voetbal bespraken Ibrahim Afellay, Pierre van Hooijdonk, Rafael van der Vaart en Arno Vermeulen de ontwikkeling van Jahanbakhsh.

'Fijn voor Jahanbakhsh dat hij belangrijk kon zijn'

Met de uitschakeling in de groepsfase ging een van de meest besproken teams van het WK naar huis. Jahanbakhsh keerde terug naar Rotterdam, vastbesloten om zich bij Feyenoord weer te richten op de bal, bevrijd van de stress als Iraans internationaal in de schijnwerpers op een groot toernooi.

"Ik ben een trotse Iraniër en hou van mijn mensen", zei Jahanbakhsh na het duel met PSV. "Wanneer mensen problemen hebben, wil ik graag meedoen en me uitspreken. De hele situatie bij het WK was moeilijk voor mij en mijn teamgenoten. We hebben geprobeerd ons uit te spreken en achter onze mensen te staan, die vechten voor hun rechten."

Alireza Jahanbakhsh op het WK

"Mijn hele familie woont daar en ik wil en hoop dat de situatie verandert", ging Jahanbakhsh verder. "Hopelijk komt het goed. Dat probeer ik te beïnvloeden door me uit te spreken. Hopelijk worden de dingen beter."

Jahanbakhsh kende een goede voorbereiding op de tweede seizoenshelft en wilde belangrijker zijn voor Feyenoord dan in het eerste deel van het seizoen, toen hij helemaal niet scoorde. "Ik voel het vertrouwen van de groep en de spelers", zei de Iraniër. "Hopelijk kan ik zo doorgaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl