Een vrouw op de tribune tijdens Iran-Wales
NOS Nieuws

'Tegenstanders Iraans regime in Qatar lastiggevallen door aanhangers regering'

Meerdere tegenstanders van het Iraanse regime zijn voor aanvang van de WK-wedstrijd van Iran tegen Wales in Qatar lastiggevallen door regeringsgezinde Iran-supporters, meldt persbureau AP.

Volgens het persbureau hebben sommigen vlaggen ingenomen van demonstrerende fans. Ook zouden aanhangers van de regering om enkele vrouwelijke fans heen zijn gaan staan en hen hebben gefilmd. Dat is een intimidatietactiek die al eerder door aanhangers van het regime werd gebruikt bij demonstraties, maar of het hier ook om intimidatie gaat is onduidelijk.

Ook schreeuwden tegenstanders en voorstanders van het regime leuzen naar elkaar.

Correspondent Daisy Mohr ontmoette buiten het stadion waar Iran tegen Wales speelde ook veel Iraanse fans - en ook voorstanders van het regime:

Iran versloeg Wales met 2-0. Ook in het stadion werd gedemonstreerd door sommige fans. Zo hielden zij bordjes omhoog met de nationale vlag en de tekst 'vrouwen, leven, vrijheid', de slogan die door veel demonstranten wordt gebruikt.

Bij sommige supporters werden vlaggen en shirts door stewards in het stadion ingenomen.

Een vrouwelijke fan hield tijdens de wedstrijd een shirt omhoog met daarop de naam van Mahsa Amini en had bloed op haar wangen geschilderd. De vrouw werd aangesproken door een steward, die ook een demonstratievlag van de man naast haar innam.

De 22-jarige Koerdisch-Iraanse Amini werd in september in Iran gearresteerd door de moraalpolitie omdat ze zich niet aan de kledingregels voor vrouwen zou hebben gehouden en overleed kort daarna. Volgens ooggetuigen werd ze mishandeld na haar arrestatie. Na haar dood braken overal in Iran protesten uit.

Waar de voetballers van Iran de vorige wedstrijd tegen Engeland (6-2 verlies) waarschijnlijk uit protest niet meezongen tijdens het volkslied, deden de meesten van hen dat dit keer wel. Toch klonk weer boegeroep vanaf een deel van de Iraanse fans op de tribune.

Het is niet zonder risico voor Iraanse sporters (en anderen) om zich uit te spreken tegen het regime. Zo werd gisteren de Koerdisch-Iraanse voetballer Voria Ghafouri opgepakt omdat hij "propaganda tegen de staat" zou hebben verspreid. Ghafouri is voorstander van de protesten in het land en had zich uitgesproken tegen geweld tegen Koerden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl