EPA
NOS Nieuws

Iran arresteert 40 buitenlanders vanwege 'betrokkenheid bij protesten'

Iran zegt veertig buitenlanders te hebben gearresteerd vanwege hun rol in de protesten in het land. Het regime verwijt "buitenlandse tegenstanders" dat ze de onrust in het land hebben georkestreerd.

Een woordvoerder van de Iraanse rechterlijke macht maakte de arrestaties bekend op een persconferentie op televisie. De nationaliteit van de arrestanten is onduidelijk.

In september zei Teheran dat negen Europeanen waren gearresteerd vanwege betrokkenheid bij de protesten, onder wie een Nederlander. Ook waren toen mensen uit Duitsland, Polen, Italië, Frankrijk en Zweden aangehouden. Volgens de Iraanse autoriteiten gebeurde dat "tijdens rellen of omdat ze plannen daarvoor maakten".

Zwaarbewapende troepen

De demonstraties in de islamitische republiek zijn uitgegroeid tot een volksopstand van Iraniërs uit alle lagen van de samenleving. Het protest begon na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini in september. De Koerdisch-Iraanse vrouw werd gearresteerd door de moraalpolitie omdat ze zich niet aan de kledingregels voor vrouwen zou hebben gehouden en overleed kort daarna. Volgens ooggetuigen was ze na haar arrestatie mishandeld.

Het Iraanse regime grijpt hard in tegen de demonstraties. In een rapport van mensenrechtenorganisatie Iran Human Rights eerder deze maand staat dat veiligheidstroepen bij de landelijke protesten minimaal 326 mensen hebben gedood, onder wie 43 kinderen en 25 vrouwen.

Om de aanhoudende protesten in steden waar overwegend Koerden wonen de kop in te drukken, heeft Iran ook extra zwaarbewapende troepen ingezet, werd onlangs bekend. Volgens de in Noorwegen gebaseerde mensenrechtenorganisatie Hengaw zijn daarbij in de stad Mahabad zeker vier mensen gedood.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl