ANP
NOS NieuwsAangepast

Nederlander en 8 andere Europeanen opgepakt in Iran voor rol bij demonstraties

In Iran zijn negen Europeanen opgepakt, onder wie een Nederlander. Volgens de Iraanse veiligheidsdiensten hebben ze een rol hebben gespeeld bij de recente demonstraties.

Ook zijn er personen uit Duitsland, Polen, Italië, Frankrijk en Zweden opgepakt. Volgens een verklaring van de Iraanse autoriteiten zijn ze opgepakt "tijdens rellen of omdat ze op de achtergrond plannen daarvoor maakten".

De Nederlandse ambassade in Teheran is dinsdag benaderd door iemand die meldde dat zijn vriend op 21 september was opgepakt in Iran en sindsdien vastzit, laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

De ambassade heeft navraag gedaan bij de Iraanse autoriteiten om consulaire bijstand te kunnen bieden, maar Iran heeft daar niet op gereageerd. Nederland blijft druk uitoefenen om alsnog toegang te krijgen, aldus het ministerie.

Moraalpolitie

In Iran gaan al twee weken op veel plekken demonstranten de straat op, na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Zij kwam om het leven na haar arrestatie door de moraalpolitie. De vrouw zou zich niet hebben gehouden aan het islamitische kledingvoorschrift om haar hoofd te bedekken.

Bij de demonstraties zijn tientallen mensen om het leven gekomen. Onder de doden zijn demonstranten, maar ook leden van de veiligheidsdiensten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl