Feyenoord loopt meteen averij op in Utrecht dankzij oud-speler Toornstra

Bekijk de samenvatting van FC Utrecht - Feyenoord

Koploper Feyenoord heeft schade opgelopen tijdens de hervatting van de eredivisie. De Rotterdammers leken bij FC Utrecht, uitgerekend door een goal van Jens Toornstra, zelfs te verliezen, maar in blessuretijd voorkwam invaller Alireza Jahanbakhsh een nederlaag: 1-1.

De grote vraag vooraf was hoe trainer Arne Slot het ontbreken van de geblesseerden Gernot Trauner en Quinten Timber zou gaan oplossen. Dat deed hij door Jacob Rasmussen centraal achterin naast Dávid Hancko te posteren en Lutsharel Geertruida door te schuiven naar het middenveld, op de plek van Timber.

Wieffer vanaf de bank

Mats Wieffer leek voorbestemd om de positie van Timber in te gaan vullen, maar hij miste deze week twee trainingen en nam daardoor plaats op de bank. Marcos López kreeg als linksback de voorkeur boven Quilindschy Hartman.

Toornstra, die in augustus Feyenoord juist verruilde voor FC Utrecht, vestigde al na drie minuten de aandacht op zich. Bas Dost legde een voorzet van Sander van de Streek subtiel terug met de hak, waarna Toornstra zijn voormalige club pijn deed: 1-0.

• ANP
    Jens Toornstra viert de 1-0 ingetogen, zijn medespelers niet

Een flinke opsteker voor Utrecht en de nieuwe coach Michael Silberbauer, die eind december de wegens grensoverschrijdend gedrag opgestapte Henk Fraser had opgevolgd. De Deen, ex-speler van Utrecht, gooide het 4-4-2-systeem van Fraser overboord en implementeerde een 4-3-3-systeem.

Opstootje

Hoewel Danilo de achterstand bijna repareerde - hij raakte de lat - bleef de wedstrijd daarna verstoken van hoogtepunten. Beide ploegen imponeerden nauwelijks, alleen een opstootje pal voor rust, na een overtreding van Feyenoord-invaller Oussama Idrissi op Can Bozdogan, zorgde even voor opwinding.

Het opstootje vlak voor de pauze

Werk aan de winkel voor Slot en zijn spelers. Na bijna een uur, zonder echte mogelijkheden, had de oefenmeester genoeg gezien. Hij bracht Santiago Giménez, Wieffer en Jahanbakhsh in het veld voor Danilo, Rasmussen en Javairô Dilrosun.

Feyenoord zocht naar de gelijkmaker en had twintig minuten voor tijd bijna beet. Op aangeven van Marcus Pedersen volleerde Sebastian Szymanski in kansrijke positie over. Enkele minuten later stuitte Giménez op Utrecht-keeper Vasilis Barkas.

Douvikas raakt aluminium

In de slotfase trof de voor Dost ingevallen Anastasios Douvikas de paal namens de thuisploeg. Feyenoord bleef zo in leven en maakte daadwerkelijk de 1-1. Jahanbakhsh knalde in blessuretijd de bal tegen de touwen.

Idrissi en Orkun Kökcü misten vervolgens nog kansen op de 1-2. Een treffer van Giménez werd afgekeurd wegens buitenspel.

De Rotterdammers voorkwamen toch de tweede competitienederlaag dit seizoen, maar reden tot vreugde hadden ze niet. Utrecht zag de vijfde zege op rij in rook opgaan.