NOS Voetbal

Loodzwaar programma koploper Feyenoord: 'Deze maand maakt hoop duidelijk'

  • Jorrit Hansen

    volgt Feyenoord namens NOS Sport

  • Jorrit Hansen

    volgt Feyenoord namens NOS Sport

Feyenoord ging als koploper de winterstop in, maar staan de Rotterdammers over ruim een maand nog steeds eerste? De komende weken wacht een loodzwaar programma en moet blijken of de ploeg van trainer Arne Slot een serieuze titelkandidaat is.

Teletekst-pagina 819

Het regende klachten bij de NOS toen de eredivisiestand op Teletekst-pagina 819 plaats moest maken voor informatie over het WK in Qatar. Veel Feyenoord-supporters lieten weten dat dit absoluut niet kan als hun grote liefde bovenaan staat.

Maar hoeveel is die eerste plaats waard als je de laatste vier wedstrijden voor de winterstop hebt gespeeld tegen laagvliegers Fortuna Sittard (thuis), FC Volendam (uit), SC Cambuur (thuis) en Excelsior (thuis)? "Daar mag je wel waarde aan hechten, hoor", aldus analist en oud-Feyenoorder Pierre van Hooijdonk.

"Dat Feyenoord eerste staat, vind ik knap. De concurrentie van PSV, Ajax en AZ is groot. Dus het zegt iets over de stabiliteit van Feyenoord tijdens de eerste seizoenshelft." Toch balanceert de stadionclub op een dunner koord dan de concurrenten. Dat heeft alles te maken met de smalle selectie.

"Er mag niet veel gebeuren bij Feyenoord. Als een basisspeler wegvalt, zakt het niveau meteen", weet Van Hooijdonk. "Des te crucialer om iedereen fit te houden."

Helaas voor Feyenoord is dat niet gelukt. Sterkhouders Quinten Timber (de komende weken komt er meer duidelijkheid over zijn voetblessure) en Gernot Trauner (maanden uit de roulatie met een knieblessure) vielen onlangs weg.

Winterstop

Feyenoord was juist nog vol vertrouwen uit de, vanwege het WK, lange winterstop gekomen. Aanvoerder Orkun Kökcü zei op 23 december: "We zijn eigenlijk best wel blij met zo'n lange winterstop. Het was best pittig, maar het is goed dat we fysiek nog meer hebben kunnen investeren en aan automatismen hebben kunnen werken."

"Het is niet gebruikelijk, normaal heb je maar twee weken, maar het is wel fijn", aldus trainer Slot. "Vooral voor ons, er zijn maar weinig clubs die zoveel mutaties hebben gehad als wij, op zo'n laat moment. De wedstrijden in de eerste seizoenshelft hebben ons sterker gemaakt. En nu hebben we vier, vijf weken de tijd gehad om accenten te zetten en nieuwe ideeën uit te proberen."

Slot kon werken met bijna de volledige selectie. Alleen Justin Bijlow (Nederland), Sebastian Szymanski (Polen) en Alireza Jahanbakhsh (Iran) waren actief op het WK.

Loodzwaar programma

Slot wist dat zijn ploeg er na de winterstop meteen moet staan, met wedstrijden tegen FC Utrecht (uit), FC Groningen (uit), Ajax (thuis), FC Twente (uit), PSV (thuis), sc Heerenveen (uit) en AZ (thuis). Tussendoor treft Feyenoord nog PEC Zwolle (thuis) in de beker en NEC (thuis) in de eredivisie.

Daar staat een klein voordeel tegenover. Feyenoord mag in februari dankzij zijn groepswinst de tussenronde in de Europa League overslaan. Ajax en PSV komen daarin wel in actie. "We hebben in ieder geval zelfvertrouwen opgedaan in de eerste seizoenshelft en dat nemen we mee", zei Slot over het zware programma.

Titelkandidaat

Feyenoord heeft dus wel zelfvertrouwen, maar voorlopig geen Timber en Trauner. Vooral de afwezigheid van de Oostenrijkse verdediger is een aderlating, vindt Van Hooijdonk: "Het gemis van Trauner is enorm. Dat is meteen al een tik voor zo'n pittige maand. Tegen deze teams heb je de beste spelers nodig. Zeker Feyenoord, met zo'n krappe selectie."

Als versterking op het middenveld, zeker bij afwezigheid van Timber, heeft Feyenoord Ramiz Zerrouki op het oog. Maar FC Twente wil hem deze winter niet verkopen. Slot wilde afgelopen vrijdag op de persconferentie in ieder geval niets over een eventuele transfer zeggen, want dat zou hoogstens tot "headlines" leiden.

Ramiz Zerrouki moet het gemis van Quinten Timber opvangen

Over de afwezigheid van Trauner en Timber wilde hij wel wat kwijt: "Dat zijn belangrijke pionnen, maar het is niet zo dat alles nu verandert. De andere spelers hebben de afgelopen weken goed getraind en hopelijk wat opgestoken. Ze kunnen tegen Utrecht laten zien dat ze stappen hebben gezet."

Ook Van Hooijdonk houdt vertrouwen en noemt zijn oude ploeg, ondanks het wegvallen van Trauner en Timber, één van de titelkandidaten. "Aan het begin van het seizoen had ik dat niet verwacht. Nu ze bovenaan staan, horen ze bij de titelkandidaten. Zo simpel is het. Maar deze maand gaat er een hoop duidelijk worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl