Patrick Roest rijdt een ererondje na zijn zege op de 10.000 meter
NOS SchaatsenAangepast

Roest ook superieur op 10.000 meter, Nuis pakt Nederlandse titel op 1.000 meter

Patrick Roest is in bloedvorm en dat heeft hij op de slotdag van de Daikin NK afstanden nog maar eens laten zien. De 27-jarige Lekkerkerker werd eerder dit weekend al Nederlands kampioen op de 5.000 en de 1.500 meter en voegde daar zondag de nationale titel op de 10.000 meter aan toe.

Kjeld Nuis greep de nationale titel op de 1.000 meter. In zijn kielzog pakten Hein Otterspeer en Thomas Krol een ticket voor de WK afstanden.

Roest volgt Bergsma op

Roest volgt met zijn zege Jorrit Bergsma op, die al zeven keer in zijn carrière Nederlands kampioen op de langste afstand werd. Voor Roest is het voor het eerst dat hij de titel pakt op de 10.000 meter. In de voorgaande vier edities moest hij genoegen nemen met het zilver.

"Als je er al twee op zak hebt, wil je wel graag voor de honderdprocentscore gaan", blikte Roest tevreden terug op het NK-weekend. "Dat is heerlijk. Dan kom je lekker door de NK afstanden heen en ga je met vertrouwen richting de WK."

Roest bij NK afstanden ook sterkste op 10.000 meter, ook WK-ticket voor Bergsma

De strijd om de titel barstte pas echt los in de slotrit, toen de twee grote favorieten op het ijs verschenen: Roest en Bergsma. De twee hielden elkaar in het eerste gedeelte van de tien kilometer in evenwicht. Met nog negen ronden te gaan, kwam de eerste serieuze versnelling van Bergsma.

Hij probeerde weg te rijden bij Roest door steeds wat meer te versnellen. Roest liet op zijn beurt het gat niet te groot worden en vertrouwde op zijn eindsprint. Dat vertrouwen bleek gegrond, want het lukte hem de rondetijden onder de 29 seconden te krijgen.

Bergsma probeerde nog aan te haken, maar kwam tekort tegen de ontketende Roest, die finishte in 12.47,22. Wel was Bergsma's tijd van 12.50,88 ruim voldoende voor een startbewijs voor de WK afstanden, die van 2 tot en met 5 maart in Thialf worden verreden.

Roest win ook 10 km en gaat vol vertrouwen naar WK: 'Blij met honderdprocentscore'

Op de WK worden de tien kilometer en de 1.500 meter op dezelfde dag gereden. Al voor het toernooi gaf Roest aan dat het bijna onmogelijk is op beide afstanden mee te doen voor de medailles.

"Mijn gedachte zegt: alleen de tien kilometer rijden, omdat mijn kansen daar groter zijn. Maar ik moet er nog met mijn coaches over praten voordat we er een klap op geven. Dat ik de 1.500 meter heb gewonnen (op de NK, red.), maakt die keuze wel moeilijker."

Aan de andere kant zou Roest zijn ploeggenoot Wesly Dijs met een afmelding aan een WK-ticket kunnen helpen, want Dijs werd op de NK vierde op de 1.500 meter. Bij een afmelding van Roest zou dat startbewijs doorschuiven naar Dijs.

Bergsma kan toch nog juichen

Bergsma kon later op de dag toch ook nog juichen. Hij schaatste met groot vertoon van macht naar de titel op de massastart. Zijn ploeggenoot Harm Visser kwam als tweede over de finish. Bart Hoolwerf, de titelverdediger, was niet opgewassen tegen het ploegenwerk van Jumbo-Visma. Hij finishte als derde.

Op de kilometer, de laatste individuele afstand van de NK, was Nuis voor de zesde keer in zijn carrière de sterkste. Met 1.08,04 was hij nipt sneller dan Hein Otterspeer, die in zijn rit tegen Thomas Krol 1.08,08 had neergezet. Krol werd derde in 1.08,37.

Krol, de regerend wereld- en olympisch kampioen, trekt daarmee zijn tot nu toe teleurstellende seizoen door. Hij won dit seizoen nog niet op zijn favoriete afstand, de 1.000 meter, en plaatste zich ook niet voor de EK sprint van afgelopen januari.

Zijn tijd bij de NK afstanden was zondag wel net snel genoeg om een startbewijs voor de WK af te dwingen.

Titelverdediger Kai Verbij kon vanwege een liesblessure niet aan de start van de 1.000 meter verschijnen in Thialf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl