NOS Voetbal

PSV-directeur Brands: 'Ik denk dat dit voor Fledderus een goede les is'

Met het ontslag van Mark-Jan Fledderus staat FC Groningen voor een lastige klus: het vinden van een nieuwe technisch directeur. Een vacature die niet zomaar ingevuld is. Zo doen Ajax en Feyenoord het al tijden zonder 'td' en kostte het de KNVB meer dan een jaar om een nieuwe directeur topvoetbal te vinden.

Bij PSV kon algemeen directeur Marcel Brands pas vorige week een opvolger presenteren voor John de Jong, die in september werd ontslagen als technisch directeur. "Je ziet dat clubs ermee worstelen. Het is lastig stabiele mensen te vinden die het vak willen leren en ook de kans krijgen daarin door te groeien."

PSV-directeur Brands: 'Nederland moet goede td's kunnen opleiden'

Brands verdiende zijn sporen als technisch directeur in binnen- en buitenland en weet als geen ander wat de functie vraagt. De 60-jarige oud-voetballer begon zo'n 25 jaar geleden als td bij RKC Waalwijk. Daarna vervulde hij die rol bij achtereenvolgens AZ, PSV en het Engelse Everton.

"Je moet het niet onderschatten. Ik vind dat je heel hard moet werken - en daar is niets mis mee - en je moet breed georiënteerd zijn." Bovendien is het een ervaringsvak. "Zelfs ik kom nog steeds weer nieuwe dingen tegen."

RKC als springplank

Vorig jaar keerde Brands terug in Eindhoven voor zijn eerste klus als algemeen directeur. "Ik heb het geluk gehad dat ik me eigenlijk aan het voorbereiden was op een maatschappelijke functie en bij RKC het voetbal ingerold ben bij een heel kleine club."

In Waalwijk kreeg hij te maken met alle aspecten van een voetbalbedrijf. "Van financiën tot facilitair en van commercieel tot voetbaltechnisch. Mijn tijd bij RKC heeft mij heel veel gebracht, om uiteindelijk door te groeien tot waar ik nu ben."

Niet iedereen krijgt zulke kansen als Brands. Daarom ziet hij een rol weggelegd voor de KNVB. "Ik denk dat we in Nederland wat nadrukkelijker moeten kijken of we zelf mensen kunnen opleiden. Daar zijn we goed in. We leiden goede coaches op. Ik denk dat wij een land zijn dat uitermate geschikt is om goede td's op te leiden."

Fledderus moet het ondertussen doen met de harde leerschool van een ontslag. "Ik denk dat dit voor hem een goede les is", aldus Brands.

"Hij is in het begin heel succesvol geweest, de laatste tijd wat minder. Dan krijg je kritiek en dat hoort uiteindelijk allemaal bij het vak en het leven van een td", weet Brands. "Hem kennende komt hij wel weer terug."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl