NOS VoetbalAangepast

FC Groningen ontslaat technisch directeur Fledderus: 'Te weinig vertrouwen'

Mark-Jan Fledderus is ontslagen als technisch directeur van FC Groningen. De laatste tijd was er veel kritiek op het aankoopbeleid van Fledderus, mede omdat de Groningers na negentien wedstrijden teleurstellend onderaan staan in de eredivisie.

Na een evaluatie is de conclusie getrokken dat er onvoldoende vertrouwen is in Fledderus als technische man. De voormalig speler van de club was sinds februari 2019 de technisch eindverantwoordelijke bij de Trots van het Noorden. Daarvoor bekleedde hij dezelfde functie een jaar bij Heracles Almelo.

'Te weinig vertrouwen en perspectief'

Algemeen directeur Wouter Gudde zegt in een toelichting: "Je kijkt naar dingen die wel en niet goed gaan. Dan moet je jezelf de vraag stellen of je genoeg vertrouwen hebt en perspectief ziet om langer met elkaar door te gaan en daar was nu het antwoord 'nee' op."

Een opvolger voor Fledderus wordt niet direct benoemd. Gudde neemt, naast zijn huidige taken, de werkzaamheden van Fledderus voorlopig over. Ook doet hij een oproep aan het Groningen-publiek: "Steun de spelers zondag tegen FC Twente."

Groningen-directeur over ontslag Fledderus: 'Beeldvorming werd negatiever'

Gudde: "Je merkte dat de beeldvorming negatiever werd en de druk groter werd. Dat helpt nooit. Maar laten we voor de lage plek van FC Groningen op dit moment in de eredivisie vooral niet alleen naar Mark-Jan wijzen."

"Voor de lange termijn zal ik op zoek moeten gaan naar een invulling van de voetbalorganisatie om de doelstellingen die we hebben te halen."

Flederus toont begrip

Fledderus vertrekt met pijn in het hart laat hij weten: "Alles wat ik bij de club heb gedaan, is maar met één doel geweest: het belang dienen van FC Groningen. Ik ben een vechter en een knokker en geef nooit op, maar ik begrijp ook dat op een bepaald moment de uitkomst kan zijn dat je uit elkaar gaat."

"Ik ben altijd strijdvaardig en had nog steeds de ambitie FC Groningen tegen de wind in vooruit te helpen, maar het houdt hier voor mij jammer genoeg op."

De kritiek op Fledderus is vooral gericht op zijn aan- en verkoopbeleid. Zo verkocht Groningen de laatste jaren spelers voor veel geld (zie tabel) en kwamen daar relatief weinig goed presterende spelers voor terug. Ook de trainers die hij voor de groep zette, brachten niet het gewenste resultaat.

Transferinkomsten FC Groningen onder Fledderus

Speler Transfersom Jaar
Jörgen Strand Larsen (naar Celta de Vigo) 12,4 miljoen 2022
Ritsu Doan (naar PSV) 7,5 miljoen 2019
Bjorn Meijer (naar Club Brugge) 6 miljoen 2022
Gabriel Gudmundsson (naar Lille) 6 miljoen 2021
Azor Matusiwa (naar Stade Reims) 4 miljoen 2021
Deyovaisio Zeefuik (naar Hertha BSC) 4 miljoen 2020
Julian Chabot (naar Sampdoria) 3,7 miljoen 2019

Zo werd de Noorse linksback Isak Määttä (transfersom 1,2 miljoen euro) vorige maand nog dolgedraaid door de rechtsbuiten van Spakenburg, in een smadelijke bekernederlaag tegen de amateurs. De Zweed Paulos Abraham werd in 2020 voor 2 miljoen euro gehaald, maar heeft de supporters tot nu toe nog weinig vreugde bezorgd.

Landgenoot Daleho Irandust werd een jaar later als nieuwe ster binnengehaald, maar mede door blessureleed heeft hij nog weinig laten zien. Allemaal redenen waarom de druk op Fledderus hoog werd.

Slechte relatie met trainers

Ook met het aanstellen van trainers had Fledderus geen gelukkige hand. Vorig seizoen werd het contract van Danny Buijs na vier seizoenen niet verlengd, mede door een slechte relatie tussen hem en Fledderus.

Met de Duitser Frank Wormuth, die Fledderus nog kende van Heracles Almelo, leek de club een nieuwe weg in te slaan. Maar ook Wormuth kreeg de selectie niet aan de praat en al na veertien speelronden werd hij ontslagen.

Ook Frank Wormuth kreeg de selectie van FC Groningen niet aan de praat

Wormuth klaagde over de samenstelling van de spelersselectie, die leiderskwaliteiten zou ontberen. Fledderus noemde de aanstelling van Wormuth "een grote inschattingsfout, die ik mijzelf als technisch eindverantwoordelijke enorm aanreken."

Na het ontslag van Wormuth lukte het Fledderus niet om een externe vervanger aan te stellen, waardoor assistent Dennis van der Ree naar voren werd geschoven als hoofdtrainer. Onder hem werden alle zes de officiële duels tot nu toe verloren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl