NOS Voetbal

Oud-directeur Nijland gelooft niet in nieuwe namen bij Groningen: 'Kamikazeactie'

Nijland over 'zorgelijke' situatie Groningen: 'Schouder aan schouder staan'

"Er gaat niets onder Groningen." Hoewel er op social media grappen over FC Groningen worden gemaakt, is de situatie bij de club zelf allesbehalve lachwekkend, beaamt ook oud-directeur Hans Nijland: "Het is een zorgelijke situatie."

Nijland, die van 1996 tot 2019 directeur van de 'Trots van het Noorden' was, snapt daarom dat de supporters van de club, die laatste staat in de eredivisie, hun ongenoegen uiten. Zo publiceerde de supportersvereniging van FC Groningen gisteren na de zoveelste nederlaag (3-2 bij FC Volendam) een brief waarin het vertrouwen in technisch directeur Mark-Jan Fledderus wordt opgezegd.

Voor die boodschap heeft Nijland echter juist minder begrip. Volgens hem is het belangrijk dat de rijen binnen de club gesloten blijven. "Ik geloof nu niet in het vervangen van directeuren of van trainers. Dat zou een kamikazeactie zijn. We moeten schouder aan schouder staan."

Hij gaat daarom ook niet mee in de roep van sommige supporters om de huidige hoofdcoach Dennis van der Ree te vervangen voor voormalig Groningen-trainer Danny Buijs.

Ook vindt Nijland het tijdstip van de publicatie van de brief ongelukkig. Vlak na de wedstrijd zijn er nog veel emoties en daar is de club volgens hem niet bij gebaat. "Houd de rijen gesloten en stop met wijzen", luidt zijn advies.

Volgens de voormalig directeur is onrust een van de oorzaken van het zo belabberd verlopende seizoen. Hij doelt op incidenten met de media (zo werd RTV Noord geboycot na een incident met de hond van speler Paulos Abraham), muitende spelers en wisselingen in de staf.

Zo kreeg trainer Frank Wormuth, die door Nijland werd bestempeld als een "interessante" keuze, zijn congé, werd Gert Peter de Gunst vorige week aangesteld als assistent-trainer en is in het weekend in de persoon van Jos Hooiveld een nieuwe teammanager gevonden.

Groningen verloor gisteren met 3-2 van FC Volendam. Isaak Määttä verbergt zijn gezicht in het shirt.

Met het oog op de onrust is Nijland blij dat de transfermarkt na dinsdag gesloten is. "Dan weet je met wie je het verder moet doen. Er zijn al zo veel veranderingen geweest. Het moet geen duiventil worden."

Nijland pleit er daarom ook niet voor om "een blik nieuwe spelers open te trekken". Ook al ziet hij dat de selectie niet in balans is en dat het qua kwaliteit wat te wensen overlaat. De 62-jarige Nijland zegt af en toe de neiging te hebben om zich ermee te bemoeien, maar dat hij er nadrukkelijk voor heeft gekozen dat niet doen.

Ook heeft hij nog genoeg vertrouwen in Fledderus, die in 2019 onder verantwoordelijkheid van Nijland is aangesteld. "Hij gaat een hele goede technisch directeur worden, maar daar gaat tijd overheen. En zo lang is Mark-Jan hier ook nog niet."

Daarnaast wijst Nijland nog op de goede verkoopprestaties die Fledderus heeft geleverd. Zo heeft de Noorse spits Jørgen Strand Larsen de Groningers in de zomer een recordbedrag (ongeveer 12 miljoen euro) opgeleverd. Wel benadrukt hij dat er na het seizoen goed geëvalueerd moet worden. "Maar dat moet altijd. De hele directie is verantwoordelijk."

De oud-directeur heeft ook nog vertrouwen in een goede afloop van 'zijn' club. "Het zit op alle fronten tegen. Ik kan het niet geloven als Groningen degradeert. Maar ja, dat zeiden ze bij NAC Breda, FC Twente en Heracles Almelo ook."

Hans Nijland en Mark-Jan Fledderus (R) bij aanstelling van die tweede in 2019

Spelen in de eerste divisie zou volgens de directeur voor een enorm verlies aan inkomsten zorgen. "Je krijgt geen Ajax en Feyenoord meer op bezoek, maar Helmond Sport en Telstar. De sponsoren zijn minder in beeld, omdat er minder media-aandacht is. Al zullen ze daar wel blij om zijn bij Groningen", zegt Nijland met een voorzichtig lachje.

Nijland verwacht stiekem dat hij het zuinige lachje aan het eind van het seizoen kan inruilen voor een brede glimlach. Groningen heeft volgens hem, ondanks de vele nederlagen, meer kwaliteit dan de concurrentie. Ook looft hij de niet aflatende steun van de fanatieke supporters.

Toch toont hij zich ook realistisch. Nijland is niet vergeten dat Groningen onder zijn leiding ook een keer gedegradeerd is, in 1998. Met spelers als Mariano Bombarda, Patrick Lodewijks en Erwin Koeman. "Hoop is uitgestelde teleurstelling."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl