Meeste nieuwbouwwoningen in tien jaar, maar tekort nog lang niet opgelost
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 74.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd, het hoogste aantal sinds 2012. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Toch komt het aantal nog niet buurt van het doel van het kabinet om vanaf volgend jaar 100.000 nieuwe woningen per jaar te bouwen.
Ten opzichte van het jaar ervoor nam de woningvoorraad door nieuwbouw vorig jaar toe met 0,9 procent. In absolute aantallen werden in Zuid-Holland de meeste woningen gebouwd: ruim 14.500. Die provincie wordt gevolgd door Noord-Holland (14.000) en Noord-Brabant (12.000). Relatief groeide Flevoland het hardst met 1,6 procent. Die provincie kende ook de sterkste bevolkingsgroei.
Van de steden werden de meeste woningen opgeleverd in Amsterdam: bijna 6800, wat daar een toename van de woningvoorraad van 1,5 procent betekende. In Utrecht, Den Haag en Rotterdam werden elk meer dan 2000 nieuwe woningen gebouwd. De relatieve groei was het grootst in de gemeente Vlieland. De woningvoorraad steeg daar met 7 procent door de bouw van 42 woningen, wat het totaal op 640 bracht.
De stijging van het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen is in lijn met het hogere aantal verleende nieuwbouwvergunningen in 2020 en 2021, na een sterke afname in 2019. De gemiddelde doorlooptijd vanaf het moment dat de vergunning wordt verleend is ongeveer twee jaar.
Behalve door nieuwbouw ontstaan er ook nieuwe woningen door het splitsen van woningen en het transformeren van kantoren. Aan de andere kant verdwijnen er ook woningen, bijvoorbeeld door sloop en samenvoeging. De totale woningvoorraad groeide het afgelopen jaar per saldo tot een totaal van 8,1 miljoen woningen.
Doel kabinet komende jaren uit zicht
Het aantal afgegeven vergunningen was in 2022 een stuk lager dan het jaar ervoor. Het Economisch Instituut voor de Bouw verwacht voor 2023 en 2024 daarom 70.000 nieuwe woningen. Het lijkt er dus op dat het doel van het kabinet ook dit jaar en volgend jaar bij lange na niet gehaald zal worden.