Woningbouw in Nijmegen
NOS NieuwsAangepast

'Woningbouw zakt terug, ook volgend jaar veel minder nieuwe huizen'

Er worden dit jaar niet meer dan 70.000 nieuwe woningen gebouwd, terwijl het kabinet mikt op 100.000 woningen per jaar. Ook in 2024 komen er hooguit 70.000 huizen bij.

Dat zegt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). De onderzoekers zien dat de woningmarkt de afgelopen maanden is afgekoeld, onder meer door de hogere prijzen van bouwmaterialen. Er werden afgelopen jaar 12,5 procent minder vergunningen afgegeven voor de bouw van nieuwe woningen dan een jaar eerder.

Ook de opgelopen rente speelt een rol. Daardoor haken sommige potentiële kopers af, omdat ze een nieuw huis niet kunnen betalen. Daarnaast speelt mee dat bouwers sinds de uitspraak van de rechter in november meer rekening moeten houden met de stikstofuitstoot die bij bouwprojecten vrijkomt.

In het streefcijfer dat het kabinet gebruikt, zit ook de ombouw van kantoren en winkels naar woningen. Die telt het EIB niet mee. Dat zijn er zo'n 15.000 per jaar, maar ook als die worden meegeteld komt het streefcijfer van 100.000 dit en volgend jaar nog niet in zicht.

Dalende huizenprijzen

Economen van ABN Amro denken dat de prijzen op de huizenmarkt sneller gaan zakken. Eerder verwachtten ze een daling van de prijzen met 2,5 procent, dat is nu bijgesteld naar 6 procent. Voor volgend jaar is de verwachte daling 4 procent.

De gemiddelde verkoopprijs van een woning zakt in dat geval naar het prijsniveau van medio 2021. Volgens het CBS bedroeg de gemiddelde huizenprijs in december 2022 401.000 euro, in mei 2021 was dat 360.000 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl