Staking in het streekvervoer vanaf volgende week
NOS Nieuws

Streekvervoer gaat opnieuw staken vanaf maandag

Vanaf volgende week maandag gaat het streekvervoer opnieuw landelijk staken. De staking zal vijf dagen duren, maakt CNV bekend.

De vakbond stuurde vorige week een ultimatum aan de Vereniging van Werkgevers in het Openbaar Vervoer dat op 12.00 uur vandaag verliep. Ook vakbond FNV sluit zich aan bij de staking.

In het ultimatum vroeg CNV om "een stevige loonsverhoging, een goede ouderenregeling en een aanpak van de hoge werkdruk". Twee weken geleden waren er ook stakingen in het streekvervoer, nadat de cao-onderhandelingen waren afgebroken.

De werkgevers hebben een loonsverhoging van 8 procent voorgesteld, maar de vakbonden eisen een loonsverhoging die gelijk is aan de (hogere) inflatie.

De werkgevers dreigden naar aanleiding van het ultimatum dat het huidige cao-voorstel komt te vervallen als de vakbonden gaan staken. Dat betekent dat beide partijen opnieuw moeten gaan onderhandelen. De vakbonden hebben nog tot dinsdag 17.00 uur de tijd om met het huidige werkgeversvoorstel akkoord te gaan.

CNV laat weten dat de voorbereidingen van de staking in gang zijn gezet en dat de vakbond niet op het voorstel van de werkgevers in zal gaan. Onder de cao waarvoor gestaakt wordt vallen voornamelijk buschauffeurs, in totaal ongeveer 13.000. Tijdens de eerdere stakingen deze maand, waaraan alleen de FNV meedeed, viel 40 procent van het streekvervoer uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl