Reizigers op het station van Zutphen tijdens de staking van Arriva en Keolis
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Staking bij vervoerders Arriva en Keolis in oosten van het land

Reizigers die vandaag in de Achterhoek, Twente, Liemers en het Rivierengebied met het openbaar vervoer van Arriva en Keolis reizen, moeten rekening houden met stakingen. De vakbonden hebben hun leden opgeroepen om het werk voor 24 uur neer te leggen.

De vakbond voor spoorpersoneel VVMC zegt dat er geen bussen en treinen van Arriva en Keolis rijden in Goor, Tiel, Arnhem, Doetinchem, Winterswijk en Zutphen. Keolis verwacht dat als gevolg van de staking ook geen treinen rijden op het traject Zutphen-Hengelo-Oldenzaal. Op de trajecten Zwolle-Enschede en Hengelo-Bielefeld rijden de treinen bijna de volledige dienstregeling; slechts een paar ritten vervallen.

Arriva waarschuwt reizigers dat pas op het laatste moment duidelijk is of er ritten uitvallen. De vervoerder adviseert mensen die toch met het openbaar vervoer willen reizen eerst de reisplanners en -apps te raadplegen. De treinen van vervoerder Breng tussen Doetinchem en Arnhem rijden wel, tot 20.00 uur. Ook de buurtbussen en treinen van de Vechtdallijnen (Blauwnet) rijden, meldt Arriva.

De staking volgt nadat de vakbonden en werkgevers er niet waren uitkomen over onder meer de cao's. De vakbonden willen dat de lonen automatisch meestijgen met de inflatie en dat er maatregelen genomen worden om de werkdruk en daarmee het ziekteverzuim te verlagen.

Eerdere onderhandelingen gaven nog geen uitkomst waardoor vakbonden nu verder gaan met actievoeren:

Staking in het openbaar vervoer regio Oost

Het Graafschap College in Doetinchem heeft al rekening gehouden met de staking. Er wordt vandaag niet fysiek lesgegeven, meldt Omroep Gelderland. Alle praktijklessen gaan dus niet door. Studenten krijgen digitaal les.

Als de vakbonden en werkgevers volgende week nog niet tot een akkoord zijn gekomen, is de verwachting dat het hele openbaar streekvervoer in Nederland platgaat. Enkel de treinen van NS blijven dan rijden.

Advertentie via Ster.nl