NOS NieuwsAangepast

Boa's, vuilnismannen leggen eind januari werk neer

Gemeenteambtenaren leggen eind deze maand het werk neer om een betere cao af te dwingen. Vakbond FNV stelde vorige maand een ultimatum aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en dat is vandaag verlopen.

Onder anderen vuilnismannen en boa's zullen meedoen aan de staking. Zij gaan niet akkoord met de loonsverhoging die de VNG in de onderhandelingen heeft geboden.

FNV-bestuurder Marieke Manschot laat weten dat het vanaf het begin van de onderhandelingen al duidelijk was dat het lastig zou worden om tot een akkoord te komen. "Het bod was dermate laag, dat er niet van koopkrachtbehoud kon worden gesproken."

De precieze invulling van de acties moet nog duidelijk worden, maar volgens Manschot kan het zijn dat gedurende de staking vuilnisbakken niet worden geleegd en veegauto's niet rijden. Ook kan het zijn dat boa's niet langer parkeerboetes uitdelen.

Onderhandelingen vastgelopen

Op 14 december liepen de cao-onderhandelingen tussen FNV en de VNG vast. De vakbond eiste een loonsverhoging van 12 procent voor 2023 en een Automatische Prijscompensatie (APC) voor de hoge inflatie. De VNG bood in plaats daarvan een loonsverhoging van 5 procent per 1 februari en nog eens 3 procent per 1 april 2024. Daar ging de vakbond niet mee akkoord, waarna die een ultimatum stelde.

"Wij hebben toen gezegd dat verder onderhandelen geen zin had", aldus Manschot. De FNV-onderhandelaar noemt het bod van de VNG "schamel" en vindt dat er onvoldoende waardering uit blijkt voor het werk van gemeenteambtenaren. De hoge werkdruk als gevolg van de krapte op de arbeidsmarkt wordt ook genoemd als reden voor meer loonsverhoging.

'Eisen zijn onhaalbaar'

De VNG en de Werkgeversvereniging Samenwerkende Gemeentelijke Organisaties (WSGO) laten in een reactie weten de vakbonden uit te nodigen het cao-overleg te hervatten. De werkgevers zeggen op korte termijn een goede cao te willen "die recht doet aan de inzet van alle medewerkers in de sector". Volgens de VNG helpen acties van vakbonden niet bij het bevorderen van onderhandelingen.

De twee gemeentelijke organisaties roepen vakbond FNV op een tegenbod te doen op het laatste bod van de werkgevers. Ze zeggen het niet redelijk te vinden om helemaal opnieuw te beginnen met de onderhandelingen. De eisen van vakbond FNV zijn volgens de gemeente-organisaties onhaalbaar.

FNV-bestuurder Manschot zegt hierop dat opnieuw onderhandelen "een gepasseerd station" is, met als toelichting dat gemeentemedewerkers het laatste bod van de werkgevers massaal van tafel hebben geveegd.

Onder meer in de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Almere en Tilburg worden stakingen voorbereid. Volgens de FNV is de actiebereidheid groot onder werknemers. "Werknemers zijn klaar met de tactieken van de VNG", aldus de vakbond.

Een landelijke demonstratie in Utrecht op 15 februari moet de eisen van de gemeenteambtenaren kracht bijzetten.

Andere stakingen deze maand

Ook andere sectoren leggen deze maand het werk neer. Zo brengen vrachtwagenchauffeurs van PostNL komende vrijdagochtend tot zaterdagochtend geen pakketten rond en is er voor vrijdag een staking aangekondigd van het personeel van regionale vervoerders Arriva en Keolis.

Een week later, op vrijdag 20 januari, staat er een staking gepland van drogisterijmedewerkers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl