Reizigers op Utrecht Centraal Station tijdens een staking van streekvervoer voor een beter cao, in oktober vorig jaar
NOS NieuwsAangepast

Stakingen aangekondigd in streekvervoer na mislukte onderhandelingen

Vakbond FNV roept op tot een staking morgen en overmorgen in het streekvervoer. Dat betekent dat bussen of regionale treinen van andere maatschappijen dan de NS mogelijk niet rijden. Het stadsvervoer in Amsterdam en Den Haag en de tram en metro in Rotterdam staken niet, dat personeel heeft eigen cao's.

Afgelopen nacht is er onderhandeld over een nieuwe cao in het streekvervoer, maar vakbonden en werkgevers kwamen er niet uit. Volgens de FNV waren het loonbod en de maatregelen om de werkdruk structureel aan te pakken onvoldoende.

Eerder hadden de vakbonden gewaarschuwd voor een landelijke staking op donderdag en vrijdag in het streekvervoer als het cao-overleg zou mislukken.

Inflatie

In oktober werd ook gestaakt in het streekvervoer. Toen reed volgens de werkgevers 70 tot 80 procent van de bussen.

Onder de cao streekvervoer vallen 13.000 medewerkers en duizenden van hen zijn lid van de bond.

De vakbonden willen dat het loon van personeel van onder meer Arriva of Keolis meebeweegt met de hoge inflatie en dat er maatregelen genomen worden om de werkdruk en daarmee het ziekteverzuim te verlagen.

Loonbod

VWOV-voorzitter Fred Kagie zegt dat er tijdens het overleg in zijn ogen "een bovengemiddeld hoog loonbod" is gedaan, doelend op een voorgestelde loonsverhoging van 8 procent. "We hebben er echt alles aan gedaan om een cao te sluiten."

Hij is verbaasd over de opstelling van de vakbonden en wijst erop dat de overheid ook maatregelen neemt om de inflatie te dempen. Volgens hem is het nachtelijke overleg afgebroken door de vakbonden. Hij zegt te hopen dat de bonden weer snel om de tafel willen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl