Reizigers op Utrecht Centraal Station tijdens de staking
In samenwerking met
NH Nieuws
NOS Nieuws

Gevolgen staking streekvervoer voor de reiziger beperkt

De gevolgen voor de reiziger van de staking in het streekvervoer lijken voor vandaag beperkt. Het verschilt per plek hoeveel reizigers last hebben van de staking.

Chauffeurs in het streekvervoer doen mee aan een landelijke staking, die georganiseerd is door vakbond FNV. Ze staken voor een betere cao. De acties duren tot en met vrijdag. Omdat niet alle leden van de FNV staken, rijdt op sommige plekken het streekvervoer wel. Leden van vakbond CNV staken ook niet, want die bond heeft in juni de nieuwe cao wel getekend.

Zo was er vanochtend op het busstation in Haarlem weinig te merken van de staking. Volgens NH Nieuws reden vrijwel alle belangrijke lijnen, alleen een enkele stadsbus viel uit.

Onzekerheid bij reizigers

Dat beeld wordt bevestigd door Connexxion, dat bijhoudt welke bussen wel of niet rijden. "Het beeld in de regio Haarlem-IJmond is dat 70 procent rijdt", zegt een woordvoerder tegen de regionale omroep. "We hopen dat dat de komende dagen ook zo blijft."

De aangekondigde staking roept wel onzekerheid op bij de reizigers, zoals bij twee vrouwen die stonden te wachten op de bus naar IJmuiden. "Ik hoop dat hij komt", zegt een van hen. "We zijn onderweg naar een theatervoorstelling."

"Wat een gedoe weer, ik moet naar Zandvoort", verzuchtte een andere vrouw. "Ik reis al zestig jaar met de bus. Ik hoop dat deze gaat."

De overlast voor de reizigers verschilde per plaats:

'Buschauffeurs staken vandaag? Dat wist ik niet'

De staking leidde op het station van Alkmaar tot enige chaos. Sommige bussen reden wel, anderen kwamen ondanks de planning niet opdagen en op de digitale borden was helemaal geen informatie te vinden, meldt NH Nieuws.

De Oekraïense Tetiana reist dagelijks van Heerhugowaard naar Egmond aan den Hoef, maar strandde in Alkmaar. "Tijdens een staking is er vaak geen informatie op de schermen te vinden, dus sta je soms voor niets op een bus te wachten. Gelukkig heb ik mijn Nederlandse taalboeken bij me om alvast te oefenen voor de volgende les."

Ze vindt het wel vervelend: "Mijn dochter is op bezoek in Nederland, maar ik weet niet hoe ik nu naar huis kom."

Af en toe is er een meevaller: de bus naar Uitgeest kwam, tien minuten te laat, tot verrassing van de reizigers wel opdagen. Al erkende de chauffeur: "Het is elke keer erg onduidelijk voor de reiziger. Soms rijden lijnen ook niet door personeelstekort. Kijk op internet voor je aan je reis begint, we proberen het actueel bij te houden."

Hinder Den Bosch valt mee

Ook in Den Bosch leek de hinder mee te vallen. Bij het busstation stonden enkele reizigers te wachten op een bus die niet bleek te rijden, meldt Omroep Brabant.

"Ik had wel gelezen over de staking, maar in de app stond dat mijn bus nog wel zou rijden. Nu staat er dat hij niet rijdt, dus ik zal een andere manier moeten vinden om thuis te komen", vertelde een reiziger die tevergeefs op de bus naar Waalwijk wachtte.

Een vrouw die stond te wachten was niet blij met de staking. "Ik ben echt boos", zei ze. "Ik zie opeens dat mijn bus niet rijdt. Vanwege mijn gezondheid kan ik het stuk niet lopen, dus nu moet ik wachten op een bus die wel komt." Ondanks haar woede snapt ze de staking wel. "Ik begrijp wel dat die mensen meer willen verdienen. Daar hebben ze recht op."

Advertentie via Ster.nl