Reizigers bij het busstation Venlo wachten tevergeefs op de bus.

Streekvervoer staakt, deel ov rijdt nog wel

Een deel van de bussen en treinen van regionale vervoerders rijdt niet vanwege een staking. Chauffeurs, machinisten en conducteurs bij het streekvervoer leggen het werk neer voor een betere cao.

Onduidelijk is nog hoe groot de gevolgen voor de reiziger zijn. Vervoerders als Arriva, Keolis en Qbuzz hebben gezegd dat ze niet kunnen garanderen dat de dienstregeling goed verloopt.

Niet iedereen was zich vanochtend bewust van de staking:

Uitval streekvervoer door staking: 'Hoop dat ik op mijn werk kom'

De vakbonden, waaronder FNV en CNV, roepen medewerkers op de komende twee dagen te staken. Verwacht wordt dat duizenden werknemers het werk vandaag en ook morgen neerleggen.

Tevergeefs wachten

Onder de cao vallen zo'n 13.000 mensen. In de nacht van dinsdag op woensdag werd een overleg met de werkgevers afgebroken, na een loonbod van 8 procent. Volgens de vakbonden gaat het niet alleen om geld. Vooral de werkdruk is te hoog.

In oktober werd ook gestaakt in het streekvervoer. Toen reed volgens de werkgevers 70 tot 80 procent van de bussen.

Wachtende reizigers bij het busstation van Eindhoven

De gevolgen van de staking kunnen per regio erg verschillen, doordat niet alle medewerkers aangesloten zijn bij de vakbonden die de staking hebben uitgeroepen. Zo rijden er in Utrecht en Uden nog wel wat bussen, maar lang niet allemaal. Op verschillende plaatsen stonden vanochtend mensen tevergeefs te wachten bij een halte, zoals in Eindhoven.

Touringcarchauffeurs sluiten zich ook aan bij de staking in het streekvervoer. Veel van de chauffeurs zijn volgens vakbond FNV ook werkzaam in het streekvervoer. Ook zij klagen over een te laag salaris en te hoge werkdruk.

De treinen van NS in heel Nederland worden vandaag en morgen niet getroffen door de staking. Hetzelfde geldt voor bijna al het stadsvervoer in de drie grote steden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl