Beelden op sociale media tonen de explosie
NOS NieuwsAangepast

Drone-aanval op militair complex in Iran, mogelijk door Israël

In de omgeving van de Iraanse stad Isfahan is een fabriek voor de militaire industrie geraakt door een aanval met een drone. Volgens het Iraanse ministerie van Defensie is er weinig schade en zijn er geen slachtoffers. Die informatie is niet onafhankelijk te verifiëren. Een Amerikaanse functionaris zegt dat het erop lijkt dat Israël achter de aanval zit.

Videobeelden op sociale media laten zien dat een gebouw geraakt wordt door iets. Daarna volgt er een explosie. Wat voor fabriek het precies is, is niet duidelijk. Eerder sprak de staatstelevisie over een munitiefabriek, maar het Iraanse ministerie van Defensie noemt de locatie nu enkel "een werkplaats", zonder er verder op in te gaan.

Iran zegt dat de fabriek door drie drones is aangevallen. Twee zijn volgens het Iraanse leger neergehaald, een derde drone kon de fabriek ogenschijnlijk wel aanvallen. Een team van deskundigen gaat het incident onderzoeken, zegt Teheran.

De fabriek is volgens persbureau AP gelegen in het noordwesten van Isfahan, een miljoenenstad ten zuiden van Teheran. In de buurt van de fabriek staat een winkelcentrum met daarin onder meer een tapijtenwinkel en een elektronicazaak.

Deze beelden zijn van het incident gemaakt:

Militaire fabriek in Iran geraakt door drone-aanval

Iran heeft aartsvijand Israël in het verleden ervan beschuldigd dat het aanvallen uitvoert op Iraans grondgebied. In juli zei Teheran dat het een groep saboteurs had opgepakt met plannen om een militaire fabriek bij Isfahan op te blazen. Het ging volgens de Iraniërs om "Koerdische militanten werkzaam voor Israël".

Een woordvoerder van het Israëlische leger wil tegenover persbureau Reuters niet reageren op het incident. Ook over de uitingen van de Amerikanen wil de woordvoerder niets melden. Een zegsman van het Amerikaanse ministerie van Defensie zegt dat Amerikaanse troepen geen aanvallen in Iran hebben uitgevoerd, maar wil verder niets kwijt.

Iran heeft nog niet naar Israël gewezen als schuldige. Wel spreekt minister Amirabdollahian van Buitenlandse Zaken van een "laffe" aanval, die als doel heeft "onveiligheid" in Iran te creëren.

Atoomcomplex

De Israëliërs hebben in het verleden gezegd dat ze Iran kunnen aanvallen als het op diplomatieke wijze niet lukt om het Iraanse raket- en kernprogramma een halt toe te roepen. Een ondergronds atoomcomplex in de stad Natanz werd vorig jaar getroffen door een stroomstoring, die volgens de Iraniërs de schuld was van Israël.

Volgens de Iraanse staatstelevisie brak er gisteren ook brand uit in een olieraffinaderij in de stad Tabriz, in het noorden van het land.

De drone-aanval komt op een moment dat de spanningen tussen het Westen en Iran groot zijn. Dat komt onder meer door de levering van Iraanse drones aan Rusland, die gebruikt worden om doelen in Oekraïne te raken. Ook zijn er grote zorgen over het Iraanse atoomprogramma.

Zien we het begin van een nieuwe, diepere vriendschap tussen Iran en Rusland, of is het vooral veel symboliek? Nieuwsuur legt het uit:

Groeiend machtsblok tegen het Westen?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl